Mattraditioner

Vad äter vi, och när, hur och varför? Mat hör ihop med människans överlevnad, men också med sociala mönster – kring maten skapas möten, upplevelser och traditioner. Det gäller såväl framtagning av råvarorna som tillagning av maten och rutiner kring måltiden.

  • Björksav – tappning och tillredning

    2 maj 2022

    Björksav har alltid betraktats som en hälsobringande dryck, och den har druckits i alla länder där björken är vanlig.

  • Lars Lennart Lindgren, född 1934 i Munksund, Piteå landsförsamling, äter blöta på sin födelsedag. Foto: Louise Nilsson.

    Blöta

    11 oktober 2022

    Blöta är en maträtt där man blöter upp hårt och sprött tunnbröd i varm vätska.

  • Fika

    27 april 2015

    Att fika är oftast förknippat med att ta en paus, umgås och dricka kaffe.

  • Fäbodkultur

    30 september 2015

    I fäbodkulturen ingår kunskaper om djur och natur, om skogsbete, bebyggelse, mat, berättelser, seder och bruk, redskap och musik.

  • Gum eller grynostkokning

    30 maj 2024

    Gum eller grynost är ett slags sötost som tillverkas genom att värma oseparerad mjölk och tillsätta löpe, så att det bildas ostmassa. Osten tillverka...

  • Gummekaka.

    Gummekaka (julekaka)

    12 april 2016

    I Torestorp och Älekulla i Västergötland lever ännu seden att baka och ge bort en gummekaka till sitt gudbarn dagen före julafton.

  • Hantverksmässig malning av mjöl

    15 september 2021

    Runt om i Sverige finns flera kvarnar som fortfarande är i bruk. Det hantverksmässigt malda mjölet görs ofta på lokalt odlad säd, i många fall lantso...

  • Sikfiske i Tornedalen.

    Håvfisketraditionen i Tornedalen

    15 oktober 2018

    Fiske genom håvning är en traditionell fiskemetod som än i dag praktiseras i Tornedalens olika forsar.

  • Knäckebröd

    1 juni 2022

    Knäckebröd bakat på rågmjöl är en karaktäristisk svensk produkt med en stark kulturgeografisk koppling till Svealand.

  • Kroppkakor

    16 oktober 2020

    Kroppkakor är runda bollar bestående av en deg på potatis, ibland också med vetemjöl och ägg.

  • Henrik Renberg och hans son Jan-Olof vittjar nättingredskapen i Piteälven uppströms Arnemark den 3 oktober 2013. Rottingkassarna är av samma typ som tidigare använts i Umeälven. Foto: Kjell Sjöberg.

    Nejonögonfiske

    24 augusti 2020

    Att fiska nejonögon med speciella tinor är en mycket gammal tradition.

  • Nyfångad nors från Arbogaån 2016. Foto: Ingvar Svanberg.

    Norsfiske/slomfiske

    9 april 2021

    Slomfiske är en folklig tradition som ännu samlar både fångstmän och åskådare.

  • Nävgröt med fläsk och lingon

    30 augusti 2021

    Nävgröt, som också kallas motti, serveras med tillbehör som stekt fläsk och lingon.

  • Småländsk ostkaka serverad med grädde och sylt. Foto: Frugan (CC BY).

    Ostkaka

    25 januari 2022

    Att laga ostkaka som festrätt är en tradition med gamla anor. Den lagas fortfarande i hela landet, men förknippas särskilt med Hälsingland och Smålan...

  • Pitepalt

    9 mars 2021

    Pitepalten tillagas av en deg gjord på råriven potatis och korn- och/ eller vetemjöl som fylls med stekt fläsk.

  • Polkagrisbakning

    12 juli 2018

    En polkagris är en (oftast) vit karamellstång med mintsmak som har ett rödfärgat spiralformat inslag utmed hela stången.

  • Pölsa

    21 september 2022

    Pölsa är en maträtt med gamla anor, och betraktades som husmanskost redan på 1800-talet.

  • Semlor

    5 februari 2020

    Att äta och baka fastlagsbullar under årets första månader är en utbredd tradition i Sverige.

  • ”Halfvan går mina herrar”. Tuschteckning av J. J. Meijer (1833–1901) Privat ägo. Foto: Nordiska museet.

    Sjunga snapsvisor

    18 maj 2022

    Snapsvisan är en skålvisa och tillhör en av våra äldsta visgenrer.

  • Smörgåsbordet

    27 april 2015

    Smörgåsbordet är en samling av maträtter som ofta äts vid högtider som jul, påsk och midsommar.

  • Spettkaka

    11 mars 2022

    Spettkakan är en konformad hög kalaskaka, som under 1800- och 1900-talen varit särskilt vanlig i Skåne.

  • Surströmming

    20 januari 2021

    Surströmming var tidigare en del av den vardagliga kosten. I dag betraktas den som en delikatess med stark koppling till Norrland.

  • Torsdagens ärtsoppa med pannkakor

    17 augusti 2021

    Ärtsoppa serveras främst på torsdagar och kombinationen ärtor och fläsk har mycket gamla anor.

  • Äggost

    15 december 2022

    Äggost är en kalasrätt, en slags färskost baserad på mjölk och ägg. Den äts oftast som dessert och har blivit särskilt förknippad med Bohuslän.

Länkar & lästips