Metodiska exempel

Här finns program, projekt och aktiviteter som visar hur man kan arbeta för att dokumentera eller föra vidare kunskap och som kan tjäna som en förebild för arbetet med konventionen.

Det kan vara olika föreningar, nätverk, utbildningar eller speciella tekniker som är inriktade på att dokumentera immateriella kulturarv. Som exempel kan nämnas berättarnätverk, workshops, kurser i hantverkstekniker, anordnande av seminarier och konferenser samt ideellt arbete.

• Skördemarknad arrangerad av Balingsta hembygdsförening i Uppland.

Hembygdsrörelsen

1 april 2016

Hembygdsrörelsen utgörs av föreningar över hela landet vars medlemmar med kunskap och ideella insatser driver en verksamhet där bygdens historia, mil...

• Uppslag i Mångkulturella almanackan 2021.

Mångkulturella almanackan

10 november 2020

Mångkulturella almanackan sprider kunskap om firandet av högtider och minnesdagar i det mångkulturella Sverige och hur dessa förändras över tid.

• Nyckelharpa

Nyckelharpa

21 augusti 2014

Nyckelharpan har tillverkats och spelats i Sverige i obruten tradition åtminstone sedan 1600-talet.

• Måltidens hus i Grythyttan är en del av restaurang- och hotellhögskolan. Här finns restaurang, kokboksmuseum och restauranghögskolans bibliotek. Foto: Jan-Peter Lahall/Örebro universitet.

Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan

29 september 2021

Grythyttans restaurang- och hotellhögskola har både utbildning och forskning inom måltidskunskap och värdskap.

• Sagomuseet i Ljungby. Foto: Sagomuseet.

Sagobygden – Berättarnätet Kronoberg

15 september 2015

I Sagobygden, som innefattar Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner, berättas fortfarande om trollträd, trollens julafton, bortbytingar och spöken.

• Zornmärkesuppspelning (riksspelmansskap)

7 februari 2017

Zornmärket är en utmärkelse som årligen utdelas till förtjänta spelmän inom den traditionella musiken i Sverige.