- Startsida
- Förteckningen
- Fika
Fika
Att fika är oftast förknippat med att ta en paus, umgås och dricka kaffe. I den svenska fikakulturen läggs även stor vikt vid tillbehören.
Geografiskt läge: Hela landet
Att ”fika” eller att ”ta en fika” kan ha flera innebörder, men är oftast förknippat med att tillsammans med en eller flera andra ta en paus (exempelvis från arbete), umgås, samtala, dricka kaffe (eller annat) och äta något till.
I Sverige har bakverk som kanelbulle, sockerkaka, prinsesstårta, dammsugare (punschrulle) och chokladboll länge förknippats med fikakulturen, liksom olika småkakor. Men då traditionen att fika är ett levande kulturarv förändras även innehållet - idag kan andra tillbehör betraktas som lika självklara. Det finns även en allmänt utbredd kunskap om fikakulturen. Det gäller till exempel i vilken ordning olika sorters kaffebröd brukar ätas, vilken tid på dagen det är dags att fika och vilken sorts kaffebröd som äts vid skilda tillfällen och olika tider på året.
På många svenska arbetsplatser finns en tradition att ta kaffe-, eller fikapaus både på för- och eftermiddagen, då medarbetarna ses i ett gemensamt utrymme, sitter ner tillsammans och umgås. Att ”fika” eller ”ta en fika” innebär i regel att dricka kaffe och äta något till, ofta söta bullar eller kakor i någon form.
Kaffedrickande har en lång tradition i Sverige, ända sedan dryckens införande på 1700-talet och kaffet dracks framför allt i hemmen. Det blev den dryck man bjöd på när man träffades och tillbehören varierades beroende på tillfälle och sällskap.
Under senare delen av 1900-talet blev kaffekalas i hemmet mindre vanligt, och från 1980-talet kom istället kaféer att öka som träffpunkt under enklare former. Såväl dåtidens kaffedrickande som nutidens fika kan sägas utgöra ramen för ett socialt utbyte, där innehållet varierar, men som lärs in genom själva utövandet. Ett skäl till att traditionen lever vidare är dess förmåga att foga in nya sätt att tillaga, servera och umgås kring kaffe och kaffebröd. Svenskarna är i dag ett av världens mest kaffekonsumerande folk.
Mer på isof.se
På Matkult.se, Länk till annan webbplats. en kunskapsbank om traditionell matkultur, kan du läsa mer om kaffebröd och kalasbröd Länk till annan webbplats. i temaområdet Bröd Länk till annan webbplats..
I Dialektbloggen Länk till annan webbplats. hittar du flera inlägg om kaffestunder och kaffebröd i dialekterna: