- Startsida
- Förteckningen
- Pitepalt
Pitepalt
Pitepalten tillagas av en deg gjord på råriven potatis och korn- och/ eller vetemjöl som fylls med stekt fläsk. Den kokas i saltat vatten och äts med lingon eller smält smör som tillbehör.
Geografiskt läge: Främst Norrbotten och Västerbotten
Pitepalten är en kokt bulle av råriven potatis och kornmjöl och/eller vetemjöl, med stekt fläsk som inkråm som är den vanligaste varianten i dag. Palten kan också vara ofylld och äts då med fläsk som tillbehör. Den fyllda palten kallas fettpalt och den ofyllda flatpalt. Palten kokas vanligtvis i saltat vatten, men förr kunde den också kokas i köttspad eller vassle. Den äts ofta med rårörda lingon och kallt smör. Blodpalt är en variant som fortfarande är vanlig, medan leverpalt och njurpalt är mer ovanliga. Traditionen med palt är mycket stark i hela Västerbotten och Norrbotten, men Piteå har kommit att bli centrum för palten och ”pitepalt” har blivit ett eget begrepp.
Palten finns inte bara i norra Norrland, utan runt hela Östersjön och den har också förkommit på många andra håll, från Brittiska öarna till Ryssland och på många andra håll i världen. I södra Norrland kallas palten traditionellt för kams eller klåbb/klabb/klubb. I södra Sverige kallas palten för kroppkaka och det som där kallas palt är synonymt med norrländsk blodpalt.
Palt lagas fortfarande i oändliga variationer och varje familj har i stort sett sitt eget recept. I Västerbotten förkommer en blandning av vete och korn- eller rågmjöl som kallas ”gråpalt”. Vanligtvis kokas en stor omgång palt och de som blir över kan stekas upp till nästa måltid.
I en uppteckning från Norrfjärden beskriver Egon Lundberg hur palt kan lagas, vilket kan ske på många olika sätt. Det är ett svar från en frågelista om matlagning, som skickades ut av Uppsala landsmålsarkiv:
Ordet palt är en gemensam benämning på all slags palt. Det har nämligen funnits och finns fortfarande flera sorters palt. Vanlig flatpalt, gjordes av råriven potatis, kornmjöl, vatten och salt. Sedan paltdegen fått lagom konsistens, formades palten med händerna, som förut doppats i vatten eller mjölats, till runda, något tillplattade kakor, som lades i en träslev. Försiktigt sänktes sleven ned i grytan med kokande vatten. Palten fick ligga kvar i sleven en liten stund, nämligen så länge det tog att forma till en ny palt. Den förra palten hade då hunnit stadga sig så pass, att den kunde släppas ned i vattnet, och en ny palt hamnade då i sleven ett tag, osv. Palten fick koka ungefär 1 timma. Man åt den varm. I mitten gjorde man en grop, i vilken en smörklick lades. Den smälte av värmen och de paltbitar som man skar ut från palten runt om gropen doppades i smöret i tur och ordning. Istället för smör kunde man ha lingonsylt. Mjölk dracks till. Ofta försågs palten med något slags inlägg, såsom lätt brynta kött- och fläskbitar, och då kallades palten fläskpalt, lätt brynta njur- och isterbitar, njurpalt. I detta sistnämnda fall ingick i regel blod i degen, och då kunde man kalla palten helt enkelt för blodpalt. En gemensam benämning på alla slags palt med inlägg var fetpalt. I så kallad rompalt blandade man abborr-rom i själva paltdegen, i leverpalt malen eller i småbitar hackad lever, likaledes i själva degen. Palt räknades alltid som kraftig mat och sällan förekom varken smörgåsbord eller efterrätt till ett paltmål.
Berättat år 1961 av Egon Lundberg i Norrfjärden, Norrbotten (Isof, ULMA 24771)
Pitepalt
Recept, Standardrecept för palt, 4 portioner
10-12 råa potatisar (ca 1kg)
1 msk salt
7 dl vetemjöl
300 g fläsk (rimmat eller färskt)
Skär fläsket i tärningar.Tillagning:
Fyll en rymlig kastrull med vatten och låt koka upp medan du gör smeten iordning, salta vattnet (knappt en msk salt per liter vatten).Skala och riv potatisen (låt eventuell vätska rinna av), blanda ner salt och vetemjöl och arbeta ihop degen.
Skeda upp en degklick, något mindre än en tennisboll i rejält mjölade händer. Tag två mjölade fingrar och tryck till i degklicken så att det blir plats för en matsked fläsk. Lägg i fläsket och rulla palten till en boll. Sänk ner paltarna allt eftersom de blir klara i det kokande vattnet. Använd träslev och rör om försiktigt då och då. När sista palten har åkt ner i kastrullen låt samtliga paltar koka i 45 min – 1 timme. Servera palten med smör och lingonsylt.
Mer på isof.se
På Matkult.se, Länk till annan webbplats. en kunskapsbank om traditionell matkultur, kan du läsa mer om palt, klimp och kroppkaka Länk till annan webbplats.. Du hittar också information om andra mjölrätter Länk till annan webbplats. och i den digitala Kokboken Länk till annan webbplats. hittar du flera recept på palt i olika varianter.