- Startsida
- Förteckningen
- Hantverksmässig malning av mjöl
Hantverksmässig malning av mjöl
Runt om i Sverige finns flera kvarnar som fortfarande är i bruk. Det hantverksmässigt malda mjölet görs ofta på lokalt odlad säd, i många fall lantsorter.
Geografiskt läge: Hela landet
%2016209863-mjolsackar-i-papper-havla-kvarn-(1).jpg)
Flera av de mindre bygdekvarnar som finns kvar i dag har rötter i medeltiden. Vattendrivna kvarnar har funnits i Sverige åtminstone sedan 1200-talet, och under senare delen av medeltiden slog väderkvarnen igenom. Under 1900-talet utvecklades en omfattande storkvarnsindustri vilket ledde till att de flesta mindre kvarnar lades ner.
I dag finns ett växande intresse för hantverksmässigt malt mjöl, och malning pågår i flera mindre kvarnar runtom i landet. Det handlar ofta om stenkvarnar där man maler lokalt odlad säd, i många fall lantsorter. Flera av de äldre kvarnarna som är i drift har också blivit viktiga besöksmål som hålls öppna för intresserade.
Hantverksmässig malning av mjöl sker i mindre kvarnar, ofta stenkvarnar, vilka främst levererar mjöl till hantverksbagerier. Förr maldes mjöl mycket närmare bagaren och kvarnar fanns överallt. Några av dessa finns kvar och några tillkommit under senare tid.
Det hantverksmässigt malda mjölet är inte standardiserat utan kräver att bagaren kan hantera naturliga variationer hos råvaran, ett hantverk som skapar yrkesstolthet. Den lokala produktionen har ett mervärde, också ur hållbarhetssynpunkt. De mindre kvarnar som finns i dag, mal ofta äldre spannmålssorter vilket uppskattas av hantverksbagare.

Rasmus kvarn i Röttle by utanför Gränna har anor från 1600-talet. Kvarnen, som i dag ägs av Stiftelsen Grenna Museum, är fortfarande i bruk på sommaren. Foto: Bengt Oberger (CC BY-SA).
Läs mer på isof.se
På Matkult Länk till annan webbplats., en kunskapsbank om traditionell matkultur i Sverige, hittar du mer information om kvarnar och mjölmalning
Länk till annan webbplats. genom tiderna. På sidan ”Upp ’möllaren’, nu är det inte tid att sova!”
Länk till annan webbplats. kan du läsa en längre berättelse från arkivet där hushållsskoleeleven Ebba Cedervall beskriver ett besök hos mjölnaren Petter Pettersson på Gropmöllan, Östra Karup, Halland år 1912.
På sidorna Om spannmål och spannmålsodling Länk till annan webbplats. kan du läsa om grödornas väg till kvarnen, och i kategorierna Bröd
Länk till annan webbplats. och Mjölrätter
Länk till annan webbplats. kan du läsa om hur mjölet användes i kosthållet.