- Startsida
- Förteckningen
- Smörgåsbordet
Smörgåsbordet
Smörgåsbordet är en samling av maträtter som ofta äts vid högtider som jul, påsk och midsommar.
Geografiskt läge: Hela landet

Smörgåsbord till midsommar.
Smörgåsbordet är en samling av kalla och varma maträtter, som kan kombineras till en hel måltid. Smörgåsbordet äts vid årliga högtider som jul, påsk och midsommar, och det är ett regelbundet inslag i restaurangers utbud.
På äldre smörgåsbord dominerade bröd, fisk, kött, ost och smör samt brännvin. Foto: Richard Tellström.
Det har funnits i Sverige sedan 1500-talet, och spreds först i de högre sociala skikten. Under 1800-talet tillfogades fler rätter och namnet smörgåsbord etablerades. Under 1900-talet förändrades innehållet gradvis och fick en allmän spridning. På äldre smörgåsbord dominerade bröd, fisk, kött, ost och smör samt brännvin.
Sedan 1800-talets mitt har bland annat grönsaker i majonnäs, småvarma kötträtter, kallskuret och äggrätter tillfogats. Smörgåsbordets alkoholhaltiga drycker är brännvin och öl. Till jul och påsk serveras ofta mörkare och starkare öl. Skålningsseden vid smörgåsbordet följer ett traditionellt mönster, men detta varieras efter tillfälle och deltagare. Ett sätt att utbringa skålar är att sjunga snapsvisor, både traditionella och helt nyskrivna. De flesta svenskar kan någon snapsvisa, vanligen ”Helan går”.
Kunskapen om att tillaga rätterna överförs huvudsakligen från person till person och mellan generationer. På så sätt sker en ständig omtolkning och utveckling, till exempel hämtas inspiration från andra kulturer. Parallellt har kunskapen om beredning och tillagning av det traditionella smörgåsbordets rätter minskat, och mycket kan idag köpas i olika matvarubutiker. Kunskapen om de äldre rätternas tillagning och råvaror riskerar att gå förlorad i takt med att mathushållning och matvanor förändras. Det är därför viktigt att dels dokumentera rätterna innan de försvinner, dels finna traditionsbärare som kan hålla matlagningshantverket för dessa rätter vid liv. En viss dokumentation finns på läns- och kulturhistoriska museer och arkiv.
.jpg)
Smörgåsbord till jul (julbord).
Mer om smörgåsbord och högtidsmat på isof.se
Matkult.se – en kunskapsbank om traditionell matkultur i Sverige Länk till annan webbplats.
Matkultbloggen: Tankar om julmat (december 2020) Länk till annan webbplats.
Webbuställningen Nu är det jul igen: Julkalender om julens mat och dryck Länk till annan webbplats.
I rörelse: Smörgåsbord och andra svenska lånord i världen Länk till annan webbplats.