- Startsida
- Förteckningen
- Polkagrisbakning
Polkagrisbakning
En polkagris är en (oftast) vit karamellstång med mintsmak som har ett rödfärgat spiralformat inslag utmed hela stången. Den är känd i många delar av världen och i Sverige kan Gränna räknas som polkagrisens hemstad.
Geografiskt läge: Framför allt i Gränna
%2025396546-polkagrisar.jpg)
Namnet polkagris har sitt ursprung i dansen polka som var populär under 1800-talets slut. Ordet ”gris” var dåtidens beteckning på godis. Polkagrisar saluförs i dag ofta på marknader både i form av klubba eller stång och som karamell. Numera tillverkas polkagrisen också i en mängd olika färgkombinationer.
Den svenska staden Gränna räknas som polkagrisens hemstad. Även nutida polkagristillverkare har lärt sig traditionen i Gränna, även de som är verksamma i andra delar av landet. Tillverkningen startade i mitten av 1800-talet och fortgår än i dag på liknande sätt. Den första som tillverkade polkagrisar var Amalia Eriksson i Gränna. Hon fick tillstånd att starta ett sockerbageri och började tillverka karameller. Verksamheten var lönsam och spred sig efter hand. Traditionen är högst levande än i dag och kunskapen överförs genom upplärning av unga bagare.

Polkagrisar tillverkas i dag i en lång rad olika färger, smaker och former.