- Startsida
- Förteckningen
- Fäbodkultur
Fäbodkultur
I fäbodkulturen ingår kunskaper om djur och natur, om skogsbete, bebyggelse, mat, berättelser, seder och bruk, redskap och musik.
Geografiskt läge: Värmland, Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Uppland , Medelpad, Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten/Lappland med sporadiska förekomster i de fem senare regionerna.
Fäbodväsendet kan beskrivas som en form av gårdsbruk som innebär att djuren förs på sommarbete till en fäbod i utmarken. Fäbodbruk förekom i någon form redan under tidig medeltid i Sverige och skriftliga belägg finns från 1500-talet. Var gård hade sin form av fäbodbruk, utifrån naturens förutsättningar och ekonomiska villkor. Det dagliga arbetet på fäboden innefattade en mängd sysslor, och utfördes främst av unga kvinnor. I kulturarvet ingår en mycket gammal form av arbetsmusik med instrument som horn och lurar, och där den vokala tekniken ”kulning” var ett viktigt arbetsredskap.
Under 1800-talet skedde en övergång till växelbruk inom jordbruket som medförde att fäbodväsendets betydelse minskade. Under senare år har dock intresset för ekologisk och närproducerad mat medfört ett uppsving. Idag finns i Sveriges mellersta och norra delar ett flertal fäbodar i drift, som till stora delar följer gamla traditioner. Många fungerar som besöksmål med övernattningsmöjligheter och försäljning av olika produkter. Det finns ett antal organisationer och föreningar som jobbar med att hålla ett aktivt fäbodbruk vid liv, en del statliga och lokala institutioner är involverade och en viss dokumentation pågår.
Mer om fäbodar på isof.se
Matkult: Fäbodbruk och förädlingen av mjölk Länk till annan webbplats.
Folklig sång och musik: Fäbodarnas toner – vallåtar, lockrop och kulning Länk till annan webbplats.
Galleriet: Fäbodar och fäbodbruk i arkiven Länk till annan webbplats.