- Startsida
- Förteckningen
- Kroppkakor
Kroppkakor
Kroppkakor är runda bollar bestående av en deg på potatis, ibland också med vetemjöl och ägg. De tillagas genom att kokas i vatten. Ofta har de ett inkråm av rimmat sidfläsk, lök och vit- eller kryddpeppar. Kroppkakan kan också sakna fyllning och kallas då blinning.
Geografiskt läge: Främst Öland men även Blekinge, Gotland och Småland
-kroppkaka.jpg)
Traditionen att baka kroppkakor är starkt förknippad med Öland men de förekommer även på Gotland, i Småland samt i Blekinge. Liknande rätter har dock lagats överallt, främst längs Östersjökusten och västerut. Kroppkakor tillreddes under speciella tillfällen och åts sällan till vardags. Tidigare åts de främst vid den period som föregick fastan. Traditionen att äta kroppkakor i fastlagen, har levt kvar under lång tid.
Kroppkakor serveras i dag i hela landet och seden har förts vidare av emigranter i Amerika där den ännu upprätthålls. Kunskapen om att tillreda kroppkakor har vidareförts av såväl enskilda personer som restaurangbranschen. Sättet att tillreda kroppkakor varierar och det finns ett betydande antal recept att tillgå via kokböcker och internet.
Kroppkakor är runda och bakas på en deg som består av främst råriven eller kokt potatis och ägg varefter de kokas i vatten. De är vanligen fyllda med sidfläsk och lök. Kroppkakor kan serveras på en mängd olika sätt, antingen med eller utan skirat smör och lingonsylt. På Gotland serveras de med en vit sås och i Småland ibland med senap. Vad gäller benämningen så syftar ordet ”kropp” troligen på dess innehåll och det finns en mängd andra maträtter med liknande namn. Traditionen kring hur man äter kroppkakor ser olika ut i olika delar av landet och dagens kroppkakor har främst fått sin sammansättning under början av 1900-talet.
Dagens kroppkakor kan delas in i två grupper: fina kroppkakor, som innehåller kokt potatis och grova kroppkakor som innehåller råriven potatis. I dag kan också en geografisk skillnad urskiljas.
Fina kroppkakor är kroppkakor som innehåller kokt potatis och vetemjöl. Regionala varianter av fina kroppkakor är den gotländska kroppkakan där degen innehåller kokt potatis och vetemjöl samt smålandskroppkakan som oftast består av kokt potatis, vetemjöl och ägg. Ölandskroppkakan, som räknas till de grova kroppkakorna, görs oftast på en blandning av råriven och kokt potatis och vetemjöl.
Mer på isof.se
På Matkult.se Länk till annan webbplats., en kunskapsbank om traditionell matkultur, hittar du mer information om kroppkakor och andra mjölrätter: