- Startsida
- Förteckningen
- Nejonögonfiske
Nejonögonfiske
Att fiska nejonögon med speciella tinor är en mycket gammal tradition. Fisket, som tidigare var omfattande, bedrivs i dag i mycket liten skala, och anses därför inte hota arten.
Geografiskt läge: Hela Sverige men främst från Dalälven och norrut
-nejonoga.jpg)
Henrik Renberg och hans son Jan-Olof vittjar nättingredskapen i Piteälven uppströms Arnemark den 3 oktober 2013. Rottingkassarna är av samma typ som tidigare använts i Umeälven. Foto: Kjell Sjöberg.
Att fiska nejonögon med speciella tinor är en mycket gammal tradition. Rökta och saltade nejonögon levererades till hovet redan under 1500-talet. Fram till mitten av 1900-talet fiskades lekvandrande flodnejonögon kommersiellt i åtminstone 25 vattendrag i Norrland, från Dalälven och norrut. I Torne älv fiskas nätting både på svensk och finsk sida. Fisket har varit av stor ekonomisk betydelse och i de flesta älvar längs norrlandskusten var fisket av nejonöga mycket omfattande. I de oreglerade vattendragen fiskas fortfarande i samma forsar som för flera hundra år sedan.
Det är främst fiskerättsägare som bedrivit flodnejonögonfiske, eftersom det är fasta redskap som används. Fiskeredskapen skiljer sig något mellan de olika vattendragen, från Dalälven i söder till Torneälv i norr, men principen för fångsten är densamma.
Nättingen varmröktes till 1950-talet, då den istället halstrades på järnhäll utomhus vilket numera är det vanligaste tillagningssättet. Ibland har man också lagt in nejonöga i socker och ättika. Kallrökning är numera den vanligaste beredningsmetoden längre norrut.
Flodnejonöga har tidigare funnits med på den svenska rödlistan, men det fiske som bedrivs i dag sker i mycket liten skala och anses inte hota arten. Hotet mot fisket och artens överlevnad är i stället de stora kraftverken i de norrländska älvarna som utgör ett hinder för alla vandrande fiskar. I älvar där kraftverken haft mindre påverkan på fiskens möjlighet att vandra, förekommer ännu fiske i hög omfattning. Här är fångsterna är större och man får god avsättning för fisken.
I dag är medelåldern hög bland utövarna, men det finns en stark önskan att föra över kunskapen till yngre generationer. Den starka traditionen och den ekonomiska betydelsen har bidragit till att det fortfarande lever vidare. Fisket av flodnejonögon i Norrlandsälvarna är en tradition som nästan uteslutande överförts från far till son. De flesta som utövar fisket i dag, har ett allmänt fiskeintresse.
-(2)-fiska-nejonoga.jpg)
Här har vattenståndet i Torne älv sjunkit, vilket ger en åskådlig bild av hur nättingtinorna av traditionell typ tillverkade av träribbor är utplacerade tätt tillsammans vid en pata på den svenska sidan av Kukkolalforsen den 13 oktober 2010. Bakom raden av spjältinor syns även en nättingtina tillverkad helt i glasfibermaterial. Foto: Kjell Sjöberg.

Nättingstockarna av brädor placeras i strandnära, strömmande vatten i forsen och tyngs ner med stenar för att inte flyta bort. Foto: Kjell Sjöberg.
-nejon-2.jpg)
Nättingstockar från Gideälven tillverkade av urholkade trädstammar. De var i bruk åtminstone till slutet av 1950-talet. Foto: Kjell Sjöberg.

Inför kallrökningen av nättingarna förbereder Sven Öberg vid Öre nättingarna under tio minuter i en cementblandare med en blandning av kalk och vatten. Syftet är att befria dem från det slem de avger. Foto: Kjell Sjöberg.
-nejonogon-rokta.jpg)
Det finns fortfarande kvar ett tjugotal traditionella rökstugor i byn Klabböle vid Umeälven, där nättingfiske dokumenterats åtminstone sedan mitten av 1500-talet. På bilden syns Danielssons nyrenoverade rökhus avsedd för rökning av nätting fotograferat 19 september 2010. Foto: Kjell Sjöberg.

Inne i rökstugan får nättingarna hänga drygt två dygn i låg temperatur för att bli kallrökta. De antar efterhand en gyllenbrun färg. 2010. Foto: Kjell Sjöberg.
Läs mer på isof.se
På Matkult.se Länk till annan webbplats., en kunskapsbank om traditionell matkultur, hittar du mer information om nejonögon och mycket annat om fiskar och fiske i matkulturen:
- Matfiskar: Flodnejonöga
Länk till annan webbplats.
- Matkultbloggen: Nejonögon – en månghundraårig delikatess
Länk till annan webbplats. (augusti 2020)
- Galleriet: Nejonögonfiske i Älvkarleby 1969
Länk till annan webbplats.