Flodnejonögon fiskas främst i Norrlandsälvarna under hösten och utgör en regional specialitet. I dag är medelåldern hög, men det finns en stark önskan bland utövarna att föra över kunskapen till yngre generationer.
Flodejonöga tillhör gruppen rundmunnar, Petromyzontidae, och är egentligen avlägset besläktad med vanliga fiskar. Nejonögon har funnits i nära 400 miljoner år. De har en ålliknande kropp som saknar skelett, men har en ryggsträng av brosk och fenor i par. Munnen hos vuxna nejonögon är formad som en rund sugskiva och hos larverna som en förlängd överläpp fylld med trådar. Vuxna har stora ögon och en rad med sju gälöppningar på var kroppssida. Flodnejonöga finns endast i Europa och har hela Östersjön som kärnområde men förekommer i dag längs hela kusten från Västra Götaland till Norrbotten, samt på Gotland. Även sjöarna Mälaren, Vänern och Vättern med tillrinnande vattendrag har bestånd av flodnejonöga. Dessutom har förekomst verifierats i Siljan vid tre skilda tillfällen.
I svenska vatten finns tre arter nejonögon: havsnejonöga, bäcknejonöga och flodnejonöga (Lampetra fluviatilis) och det är bara den sistnämna som fortfarande fångas som matfisk. Havsnejonöga, som är den största och mest sällsynta av arterna, återfinns under sin sötvattensfas i vattendrag på Sveriges västkust. Bäcknejonögat är allmänt förekommande i landet, oftast i mindre vattendrag, och är helt sötvattenslevande. Flodnejonöga kallas också nionöga i Dalälven, där namnet anknyter till antalet hål i sidorna: näsöppningen, ögat och de sju gälöppningarna. Vid älvarna norrut kallas den nätting. Flodnejonögat blir könsmoget vid en längd av cirka 18 centimeter och kan bli upp till cirka 50 centimeter lång. Efter en flera år lång larvperiod i rinnande vatten simmar de ut i havet för att vanligen två år senare, under hösten, vandra tillbaka för att leka. Efter en övervintring i vattendrag sker leken under senare delen av våren eller tidig sommar. Det är under höstens vandring uppströms som flodnejonögat fångas i älvarna. Att fånga och äta flodnejonöga har varit vanligast på otkusten, från Dalälven och norrut. Bästa tiden är oktober då månmörker råder. Fullmåne påverkar fisket negativt, troligtvis för att nejonögon är mycket ljuskänsliga.
Att fiska nejonögon med speciella tinor är en mycket gammal tradition. Under många hundra år förekom fisket i stor skala och hade också en ekonomisk betydelse. Framförallt för de bönder som bodde vid fiskeplatserna var det ett viktigt komplement till försörjningen. Att äta rökt eller halstrad nejonöga har inte bara varit en lokal delikatess, utan fisken har i stora mängder sålts vidare till städerna längs ostkusten. Förr hände det att man betalade skatt med nejonöga.
Flodnejonöga har tidigare funnits med på den svenska rödlistan, men det fiske som bedrivs i dag sker i mycket liten skala och anses inte hota arten. Hotet mot fisket och artens överlevnad är i stället de stora kraftverken i de norrländska älvarna som utgör ett hinder för alla vandrande fiskar. Trots det fiskas fortfarande flodnejonögon i flera av Norrlandsälvarna och efterfrågas där som en regional specialitet. Det fiske som sker i de reglerade älvarna i dag sker nedströms de kraftverk som ligger närmast älvmynningen. Ännu i början av 2000-talet fiskades nejonögon regelbundet i 14 vattendrag, framförallt i Torneälven, Kalixälven, Rickleån, Öreälven och Ljusnan.
På andra sidan Östersjön, i Finland och de baltiska länderna, sker fisket i större skala. I Sverige finns inte längre någon samlad statistik över fångster av flodnejonöga i de olika vattendragen.
Fångstmetoder
Fiskeredskapen skiljer sig något mellan de olika vattendragen, från Dalälven i söder till Torneälv i norr, men principen för fångsten är densamma. De traditionella strutformade tinorna av trä är cirka en meter långa och har även en strutformad ingång med ett litet ingångshål längst upp, där fisken simmar in. Detta ingångshål kan svärtas med ett glödgat rundjärn. Konstruktionen avslutades längst upp med en träplugg som avlägsnades vid tömning. Nättingstocken, som den kallas i de flesta älvar, kan vara tillverkad av träspjälor eller av brädor med hål och hålls ihop av cirkelformade järnband, tidigare en snodd sälgvidja eller granrot. Den kan också vara tillverkad av en urholkad stock med hål.
I några älvar, framför allt Ume älv, har man använt så kallade kassar av vidjor, flätade av sälg.
I Torne älv används liknande tinor som här kallas för riskassar. Videkassar användes även i andra älvar under kriget, av flyktingar från Finland. Redskapen har alltid tillverkats lokalt, oftast på gården, och när man i dag på vissa håll har börjat använda metalltinor, tillverkas de på en verkstad i närheten.
Fisket bedrivs vanligen under september och oktober. Fisket i Ångermanälven kunde förr också ske strax efter islossningen på våren, vilket annars var ovanligt. Tinorna läggs i högst halvmeterdjupt strömmande vatten. Det måste vara så pass djupt så att vatten passerar över tinorna. De läggs mellan stenar och man tätar noga nertill med halm eller mossa runt om. Slutligen läggs stenar på stockarna för att de ska tyngas ner och hållas på plats.
Det går cirka 20 nejonögon på ett kilo. En fylld nättingstock kan rymma 20 kg. Under fiskets storhetstid på 1950-talet kunde en stock fyllas på en natt. Trätinorna tömdes inte alltid varje morgon.
Ibland har man haft träställningar för flera tinor i rad. I Torne älv används mindre, så kallade strandpator, som byggs ut en bit från strandkanten. Det gjordes även i Ume älv, längst ner i forsen där det var djupare vatten och där bottnen lutade brant ut från stranden byggde man varje vår en pataliknande anordning, som här kallades gård, där en rad med 10-14 nättingkassar lades ut sida vid sida.
I Kukkolaforsen i Torne älv bedrivs nättingfiske även vintertid. Under isen kan fångsterna vara goda, vilket visar att fisken är aktiv även vid denna tid. Den vanligaste modellen av nättingtina i Kalix älv i dag är en traditionellt utformad tina med plastnät i stället för vide. Som sump användes stora trälådor med hål för genomströmmande vatten. I dag kan också gamla mjölkkrukor med hål och tvättmaskinscylindrar komma till användning.