- Startsida
- Förteckningen
- Knäckebröd
Knäckebröd
Knäckebröd finns i de flesta svenska skafferier och var länge ett självklart inslag i skolbespisningen. När svenska idrottsmän tävlar utomlands packas knäckebröd i bagaget och hemvändande utlandssvenskar förser sig med barndomens hårda delikatess.
Geografiskt läge: Hela landet
Knäckebröd (eller spisbröd, som är en äldre benämning) har en lång historia i Sverige. Idag äts det ofta vid årsfesterna, då det smörgåsbord som serveras vid jul, påsk och midsommar har inslag av knäckebröd, ost, smör, sill och potatis, inte sällan med ett glas snaps till.
Brödet bakas på ett fåtal ingredienser: rågmjöl, jäst, vatten och oftast lite salt. Fullkornsmjöl av råg är huvudingrediensen, men mindre andel av annat mjöl kan förekomma. Degen kavlas till lämplig tjocklek och runda kakor stansas ut, naggas eller pickas för att brödet ska gå lätt att bryta. Brödkakorna får jäsa och gräddas sedan i elektriska eller vedeldade ugnar under hög temperatur. Många uppskattar knäckebröd för dess konsistens, som bjuder tuggmotstånd och knastrar när brödet bryts eller bits av.
Knäckebröd bakat på rågmjöl är en svensk produkt med en stark kulturgeografisk koppling till Svealand. Landskapen Dalarna. Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland kallas ”knäckebrödsbältet” därför att den överväldigande delen av svenskt knäckebröd produceras och konsumeras där.
Mer på isof.se
På Matkult.se Länk till annan webbplats., enkunskapsbank om traditionell matkultur, kan du läsa mer om rågbröd Länk till annan webbplats. i temaområdet Bröd Länk till annan webbplats.. Där hittar du också flera recept på rågbröd från tidsperioden 1880–1950. Du hittar också en bildutställning med Rågbrödsbakning i Rasbo prästgård Länk till annan webbplats..