Högtider och ritualer

Här återfinns exempel som är knutna till högtider och ritualer av olika slag. Det kan vara livets eller årets högtider eller mer vardagliga ritualer. Det kan till exempel vara handlingar, festligheter, upptåg eller ceremonier som har symbolisk betydelse och markerar något särskilt.

• Knutsmasso i Gimo år 2012. Foto: Marlene Hugoson/Isof.

Knutsmasso

28 februari 2015

Knutsmasso uppmärksammas på olika sätt i olika delar av landet och även i utlandet, bland annat genom utklädningsupptåg. I Uppland har traditionen ut...

• Kärlekslås

2 februari 2017

I många europeiska städer har det under 2010-talet blivit allt vanligare att kärlekspar låser fast ett hänglås som en symbol för evig kärlek.

• Luciatåg på Skansen.

Luciatåg

19 februari 2016

Luciafirandet kan innehålla en mängd olika inslag och består ofta av sång och musik och ett luciatåg.

• Midsommarkarnevalen i Ramsberg

21 april 2022

Årligen på midsommardagen hålls en midsommarkarneval i bruksorten Ramsberg i Västmanland.

• Uppslag i Mångkulturella almanackan 2021.

Mångkulturella almanackan

10 november 2020

Mångkulturella almanackan sprider kunskap om firandet av högtider och minnesdagar i det mångkulturella Sverige och hur dessa förändras över tid.

• Purim

27 februari 2015

Purim är en judisk högtid och tradition som firas på den fjortonde dagen i månaden Adar som brukar infalla i mars.

• ”Halfvan går mina herrar”. Tuschteckning av J. J. Meijer (1833–1901) Privat ägo. Foto: Nordiska museet.

Sjunga snapsvisor

Snapsvisan är en skålvisa och tillhör en av våra äldsta visgenrer.