Natur och världsbilder

Exempel på kunskaper, färdigheter, sedvänjor, tankemönster och trosföreställningar sprungna ur människors förhållande till naturen, och vår plats i världsalltet.

• Allemansrätten

17 januari 2018

Allemansrätten är en gammal sedvanerätt med anor från medeltiden.

• Björksav – tappning och tillredning

2 maj 2022

Björksav har alltid betraktats som en hälsobringande dryck, och den har druckits i alla länder där björken är vanlig.

• Fäbodkultur

30 september 2015

I fäbodkulturen ingår kunskaper om djur och natur, om skogsbete, bebyggelse, mat, berättelser, seder och bruk, redskap och musik.

• Sikfiske i Tornedalen.

Håvfisketraditionen i Tornedalen

15 oktober 2018

Fiske genom håvning är en traditionell fiskemetod som än i dag praktiseras i Tornedalens olika forsar.

• Fynd i form av gamla gravar och hällristningar visar att hundar och människor levt och jagat tillsammans i tusentals år. Foto: Bror Jakobsson/Bohusläns museum (CC BY-NC-ND).

Jakt med lös hund

16 juni 2020

Att jaga med lös hund har genom åren handlat om allt från överlevnad till fritidssyssla för överklassen.

• Kunskaper om läkeväxter

27 februari 2015

Salva på ringblommor, älgörtste eller basilika mot insektsbett. Kunskaper om växters läkande effekter har en lång historia.

• Blekinge skärgård.

Laxsätt

26 oktober 2016

Laxsätt är ett strandnära fiske av lax med fasta redskap som bedrivs i skärgården utanför Mörrumsåns mynning.

• Henrik Renberg och hans son Jan-Olof vittjar nättingredskapen i Piteälven uppströms Arnemark den 3 oktober 2013. Rottingkassarna är av samma typ som tidigare använts i Umeälven. Foto: Kjell Sjöberg.

Nejonögonfiske

24 augusti 2020

Att fiska nejonögon med speciella tinor är en mycket gammal tradition.

• Nyfångad nors från Arbogaån 2016. Foto: Ingvar Svanberg.

Norsfiske/slomfiske

9 april 2021

Slomfiske är en folklig tradition som ännu samlar både fångstmän och åskådare.

• Hommebåtar inväntar ålfiskesäsongens start i augusti. Foto: Ålakustens kulturarvsförening.

Ålarvet på Ålakusten

9 oktober 2015

Traditioner och kunskaper innefattande muntligt berättande, byggnadstraditioner, båttyper och mattraditioner kopplade till ålfiske längs Skånes östku...

Lär dig mer om natur och världsbilder

Isof

Publikation: Naturen för mig. Nutida röster och kulturella perspektiv Länk till annan webbplats. (2014)

Nordiska museet

Kunskapsområde: Trädgårdsodling Länk till annan webbplats.