Loshulta torsda

I Loshult och närliggande orter har Kristi himmelsfärdsdag varit en så kallad gångedag till Loshults kyrka. Människor samlas fortfarande för gudstjänstfirande på Kristi himmelsfärdsdag med efterföljande fika och umgänge. Företeelsen är känd som Loshulta torsda.

Geografiskt läge: Loshult, Skåne

Loshults kyrka.

Gudstjänsten innehåller inslag med en lång tradition: offergång till altaret där besökaren lämnar kollekt, körsång och instrumentalmusik med Beethovens lovsång som postludium. Efter gudstjänsten serveras kaffe i församlingshemmet med tillfälle till umgänge och gemenskap. Sedan 2022 anordnas en musikvecka som avslutas med den traditionella gångedagen på Kristi himmelsfärdsdag.

Det är framför allt människor från trakten och kringliggande områden som deltar i Loshulta torsda. Musikveckan har dock bidragit till fler långväga besökare. Loshults församling ansvarar för musikarrangemangen och gudstjänsten medan Loshults hembygdsförening ansvarar för serveringen.

Gångedagar är en sed från medeltiden och den katolska kyrkan. Ursprungligen var det tre gångedagar med processioner och bön, som ägde rum efter bönsöndagen och före Kristi himmelsfärd. Gångedagarna avskaffades i Sverige 1772, men det var länge vanligt att ungdomar vandrade till den kyrka där helgen firades och roade sig efter gudstjänsten. Seden lever numera endast kvar på vissa platser, bland annat i norra Skåne, där Loshulta torsda utgör ett exempel.

Loshulta torsda i slutet av 1950-talet (till vänster) och år 1963 (till höger). Bilderna är tagna av hembygdsforskaren och författaren Thore Brogårdh (1923–2018) som dokumenterade folklivet i gränstrakterna Skåne, Halland, och Småland. Dessa bilder kommer från böckerna ”Bland göingar och smålänningar” (1958) och ”Folkminnen i urval 1958-1961” (1981). Foto: Thore Brogårdh/Osby bibliotek.

Historik

Tradition med lång historia

Kristi himmelfärdsdag har länge varit en firad gångedag i Loshult även om firandet och antalet besökare har förändrats över tid. Marknad och handel utanför kyrkan har för längesedan ersatts med kaffeservering och samvaro. Under 1900-talets första hälft började olika föreningar stå för serveringen, som Loshults hembygdsföreningen numera ansvarar för. Fram till 1973 var serveringen vid tjänligt väder förlagd till prästgårdens stora trädgård. Under 1900-talet utvecklades gudstjänstens musikaliska innehåll med inslag av solosång, körsång, instrumentalmusik och Beethovens lovsång som avslut.

I Loshult med omnejd känner många till traditionen med gångedagar i gränstrakterna mellan Småland, Skåne och Blekinge. Historiskt har det varit sed att besöka närliggande församlingars gångedagar, till exempel i Stenbrohult och Virestad, vilket man gör än i dag.

Ty alla ville ju hemföra något minne från årets stora dag

I sockenkrönikan En bok om Loshult (Strid 1973) beskriver kyrkoherde Sigvard Frostensson i en artikel traditionen med Loshulta torsda. Där berättar han bland annat:

Kyrkan smyckas med grönska och blomster, förnämliga musikarrangemang anordnas med orgel, cello, trumpet, klarinett o.s.v. och kyrkokören medverkar givetvis. Genom offergång till altaret upptages kollekten, som plägar resultera i ett fyrsiffrigt krontal. Det tar en god stund för den väldiga skaran att gå fram med offergåvan, men i Loshult kan man konsten, och hela proceduren präglas av beundransvärd smidighet under ackompanjemang av den omväxlande musiken. Stämningen är avspänd och gemytlig. Man hälsar och nickar glatt åt varandra, och i den vackra kyrkoskruden står prästen vid sidan om altaret, leende och god, välkomnande och tackande. Det är en levande kyrkogemenskap, öppen och stämningsfull, personlig och trivsam, som man bevarar i tacksam åminnelse. Så är det på Loshulta torsdag, i den lilla församlingen med den stora vita kyrkan. Efter gudstjänsten samlas skaror av gudstjänstbesökare i prästgårdsträdgården, där kaffe serveras genom Kyrkl. syföreningens eller lottornas försorg.

(---)

Man behöver inte gå så långt tillbaka i tiden, bara till förra århundradet, för att finna ganska annorlunda förhållanden vid Loshulta torsdag än dem, som nu är rådande. Då bedrevs en livlig köpenskap utanför kyrkgrindarna, sannolikt med stor framgång, eftersom folksamlingen var så stor. Ja, det kunde te sig som en stormarknad, när liesmeder, vävskedsmakare, laggkärlsfabrikanter, sillhandlare, brännvinsbrännare, frukt-, karamell- och brödförsäljerskor från när och fjärran samlats för att avyttra sina produkter. Köplusten var säkert också god, ty alla ville ju hemföra något minne från årets stora dag.

Utdrag från Sigvard Frostenssons artikel Loshulta torsda
i boken Om Loshult utgiven av Artur Strid år 1973.

Främjande och vidareförande

Utökats till musikvecka

Kunskapen om Loshulta torsda förs vidare muntligt och sprids via annonsering och tidningsreportage. Loshults församling och hembygdsförening arbetar tillsammans med att genomföra och upprätthålla traditionen.

I ett försök att trygga och främja kulturarvet anordnar församlingen sedan 2022 en musikvecka i anslutning till Loshulta torsda. Det första året genomförde Loshults församling, tillsammans med lokala föreningar och privatpersoner, ett kalkbränningsprojekt, som avslutades på Kristi himmelsfärds dag. Under tre dygn brändes kalk till kyrktornets omkalkning. I samband med detta arrangerades konserter under kvällstid. Musikveckan arrangeras söndag–torsdag och avslutas med gångedagens gudstjänst och samvaro. Människor ges möjlighet att komma samman under gemytliga former. Det är också ett tillfälle för de lokala arrangörerna att informera om Loshulta torsda.

Litteratur och länkar

Litteratur

Arthur Strid (red.) (1973): En bok om Loshult. Osby: A. Strid.

John Granlund (1943): Tröjemåla söndag och andra ungdomshelger: kyrkmässa och gille i södra och mellersta Sverige Länk till annan webbplats.. Stockholm.

Kyrkans ungdom (Lunds stift) (1909–1979): Lunds stifts julbok. Lund: Utg.

Länkar

Loshults hembygdsförening: https://www.loshultshembygd.se/ Länk till annan webbplats.

Osby bibliotek: Brogårdhsamlingens fotografier från Loshulta torsda Länk till annan webbplats.