- Startsida
- Förteckningen
- Loshulta torsda
Loshulta torsda
I Loshult och närliggande orter har Kristi himmelsfärdsdag varit en så kallad gångedag till Loshults kyrka. Människor samlas fortfarande för gudstjänstfirande på Kristi himmelsfärdsdag med efterföljande fika och umgänge. Företeelsen är känd som Loshulta torsda.
Geografiskt läge: Loshult, Skåne

Loshults kyrka.
Gudstjänsten innehåller inslag med en lång tradition: offergång till altaret där besökaren lämnar kollekt, körsång och instrumentalmusik med Beethovens lovsång som postludium. Efter gudstjänsten serveras kaffe i församlingshemmet med tillfälle till umgänge och gemenskap. Sedan 2022 anordnas en musikvecka som avslutas med den traditionella gångedagen på Kristi himmelsfärdsdag.
Det är framför allt människor från trakten och kringliggande områden som deltar i Loshulta torsda. Musikveckan har dock bidragit till fler långväga besökare. Loshults församling ansvarar för musikarrangemangen och gudstjänsten medan Loshults hembygdsförening ansvarar för serveringen.
Gångedagar är en sed från medeltiden och den katolska kyrkan. Ursprungligen var det tre gångedagar med processioner och bön, som ägde rum efter bönsöndagen och före Kristi himmelsfärd. Gångedagarna avskaffades i Sverige 1772, men det var länge vanligt att ungdomar vandrade till den kyrka där helgen firades och roade sig efter gudstjänsten. Seden lever numera endast kvar på vissa platser, bland annat i norra Skåne, där Loshulta torsda utgör ett exempel.

Loshulta torsda i slutet av 1950-talet (till vänster) och år 1963 (till höger). Bilderna är tagna av hembygdsforskaren och författaren Thore Brogårdh (1923–2018) som dokumenterade folklivet i gränstrakterna Skåne, Halland, och Småland. Dessa bilder kommer från böckerna ”Bland göingar och smålänningar” (1958) och ”Folkminnen i urval 1958-1961” (1981). Foto: Thore Brogårdh/Osby bibliotek.