- Startsida
- Förteckningen
- Purim
Purim
Purim är en judisk högtid och tradition som firas på den fjortonde dagen i månaden Adar som brukar infalla i mars.
Geografiskt läge: Hela landet
Purim är en judisk högtid och tradition som firas på den fjortonde dagen i månaden Adar som brukar infalla i mars månad. Den firas till minne av när drottning Ester, som var judinna, räddade judarna i Persien. Historien återberättas i Esters bok i bibeln. Ordet Purim betyder ’lott’ och kommer av att kungens storvisir Haman tänkte dra lott om vilken dag judarnas utrotning från Persien skulle ske. Dagen före Purim fastar man och läser ur Esters bok i synagogan på kvällen och morgonen. När Hamans namn läses skakar man i skallror och för oväsen så man inte hör hans namn nämnas. (Det är ett religiöst påbud att utplåna den onde Hamans namn genom att dränka det i oväsen.)
Under Purim klär man ut sig (ofta till någon av gestalterna i Esters bok), man utbyter gåvor av mat och dryck, ger pengar till de fattiga och äter en gemensam festmåltid. Till måltiden serveras även starka drycker. (Enligt Talmud ska man dricka så mycket att man inte ”ser skillnad på den onde Haman och den gode Mordechaj”.)
Kunskapsöverföring sker främst genom att delta under högtiden, men också genom undervisning i judiska traditioner och genom internationella webbplatser. De svenska judiska församlingarna informerar om judiska högtider och medlemmar inbjuds till aktuella festligheter. Det finns även flera mindre föreningar runt om i landet som är öppna även för andra som inte är medlemmar i en församling.