- Startsida
- Förteckningen
- Knutsmasso
Knutsmasso
Knutsmasso uppmärksammas på olika sätt i olika delar av landet och även i utlandet, bland annat genom utklädningsupptåg. I Uppland har traditionen utvecklats till en gatufestival.
Geografiskt läge: Främst i delar av Uppland, Värmland och Östergötland
Förr i tiden var julfriden över på tjugondag Knut. Julen städades ut och man åt upp det som fanns kvar av julmaten. Det var inte ovanligt att klä ut sig och gå och knacka dörr för att låta sig bjudas på både alkohol och annat hos grannarna. Ingen vet säkert hur gammal denna utklädningstradition är, men högtiden Knutsmasso eller knutsmäss firas på St. Knuts dag i almanackan, som har sitt namn efter två kungliga danska helgon från tidig medeltid. I slutet av 1600-talet flyttades högtiden till den 13 januari.
På några bruksorter i Uppland har traditionen en stor betydelse. Förberedelserna är viktiga och kan pågå i månader och det gäller att hålla sin maskering hemlig tills det är dags att visa upp sig. Firandet hålls vid liv på respektive ort, och under senare år har festligheterna i Uppland regelbundet dokumenterats av Isof (Institutet för språk och folkminnen). Utklädningsupptåg i anslutning till Knutdagen förekommer i olika former även på andra platser i Sverige.
Mer om tjugondag Knut och Knutsmasso
På isof.se
Händelser i almanackan: Tjugondag Knut Länk till annan webbplats.
Lär dig mer om traditioner: Utklädningsupptåg genom tiderna Länk till annan webbplats.
På nordiskamuseet.se
Årets dagar: Tjugondag Knut Länk till annan webbplats.