Fössta tossdan i mass

Den första torsdagen i mars firas Småland, smålänningar och de småländska dialekterna, ofta med en marsipantårta. Traditionen uppstod på sociala medier.

Geografiskt läge: Hela landet, men framför allt i Småland och av smålänningar i hela landet.

Prinsesstårta med texten "Fössta tossdan i mass"

Fössta tossdan i mass firas med massipantåta. Foto: Jenny Öqvist/Isof.

Första torsdagen i mars, fössta tossdan i mass, är en inofficiell högtidsdag för Småland och de småländska dialekterna. Till firandet hör att äta en massipantåta (marsipantårta) och ibland även dricka en bäss (bärs). Dagen har ibland kallats för ”Smålands nationaldag” och firas i hela landet. Firandet sker hemma, på arbetsplatser och på sociala medier.

Att dagen firas just den första torsdagen i mars och att en marsipantårta har huvudrollen i firandet är att både datumet och bakverket uttalas på ett särpräglat sätt i de småländska dialekterna. R-ljudet blir försvagat eller faller bort i ord där r:et följs av vissa konsonanter: mars blir mass och tårta blir tåta.

Traditionen uppges ha startat på Facebook år 2010 då sidan Fössta tossdan i mass dök upp och önskade sina följare en ”glad fössta tossdan i mass”. Bakgrunden var att sidans upphovsperson hade en faster som sade ”fössta mass” med småländsk dialekt och det utvecklades sedan till fössta tossdan i mass. Fenomenet spreds med tiden på sociala medier och efter ett par år uppmärksammades det av nyhetsmedier vilket gav ytterligare spridning.

Mer om de småländska dialekterna

Vill du veta mer om de småländska dialekterna? Fördjupa dina kunskaper på isof.se!

Kunskapsbanken Lär dig mer om svenska dialekter:

Dialektkartan: Lyssna på dialekter i Småland Länk till annan webbplats.