- Startsida
- Förteckningen
- Nyckelharpa
Nyckelharpa
Nyckelharpan har tillverkats och spelats i Sverige i obruten tradition åtminstone sedan 1600-talet. I och med den svenska folkmusikens uppsving under 1960-talet ökade intresset för nyckelharpan. Från 1970-talet har nyckelharpan spridits och idag anordnas kurser i byggande och spel över hela landet. Den har senare även fått internationell spridning.
Geografiskt läge: Uppland och hela Sverige
En nyckelharpa är ett stråkinstrument med en relativt långsmal kropp. När den spelas hålls den strax nedanför bröstet, ungefär som en gitarr. Nyckelharpans ursprung är omtvistat, men den har tillverkats och spelats i Sverige åtminstone sedan 1600-talet. Instrumentbyggare har under alla tider experimenterat med olika modeller av instrumentet, och några varianter har överlevt till våra dagar. Själva tillverkningen av instrumentet kräver förutom god hantverkskunskap också kännedom om tillverkning av akustiska instrument.
Överförandet av kunskapen om tillverkning och spelande har av tradition skett ”från mästare till lärling” vilket fortfarande är den vanligaste formen av tradering. I och med den svenska folkmusikens uppsving under 1970-talet ökade intresset för nyckelharpan, och det förekommer utbildning i spel över hela landet. Musikhögskolan har fleråriga kurser i nyckelharpspel, och 1997 skapades Eric Sahlström institutet – med bland annat utbildning i nyckelharpspel- och bygge. För att säkra tillverkningen av instrumentet nyckelharpa bör ytterligare dokumentation ske, inte minst av äldre instrumentbyggares kunskaper.
Nyckelharpans nätverk med på Unescos internationella register
År 2023 togs Nyckelharpans nätverk upp i Unescos internationella register över goda metoder, efter att ha föreslagits av Sverige.
I samband med att nyckelharpans nätverk föreslogs togs det fram en film om nätverkets arbete för att vidareföra nyckelharpan. Informationen är på engelska.
Läs mer på Visarkivet
På Svenskt visarkiv hittar kan du läsa mer om folkmusik, och ta del av inspelningar, publikationer och webbfördjupningar:
Musikområden: Folkmusik Länk till annan webbplats.
Sök bland inspelningar i Svenskt visarkiv Länk till annan webbplats.
Matts Arnbergs resa i folkmusiken Länk till annan webbplats.
Spelmansböcker Länk till annan webbplats.
Folkmusikbibliografi – litteratur Länk till annan webbplats.
Kunskapsbank om folklig sång och musik
På isof.se/folkmusik Länk till annan webbplats. hittar du en kunskapsbank om folklig sång och musik. Här kan du läsa om folkvisor, jojk, kulning, spelmanslåtar och ta del av inspelningar och noter från Isofs musiksamlingar. Här finns till exempel inspelningar med instrumentbyggaren, kompositören och spelmannen Eric Sahlström Länk till annan webbplats., som varit viktig för Nyckelharpans tryggande och som har gett namn åt Eric Sahlström Institutet.