Exempelbanken

Här hittar du aktiviteter och projekt i Sverige som på olika sätt arbetar för att främja och föra vidare immateriellt kulturarv. Lär dig mer, delta eller inspireras till egna projekt!

Har du en aktivitet eller ett projekt att berätta om? Tipsa oss så fyller vi på exempelbanken tillsammans!

 • 1 kvm lin

  Projektet 1 kvm lin drivs av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, som är en ideell organisation som i över hundra år arbetat med att visa v...

 • Drag Queen Story Hour Sverige

  Drag Story Hour, eller Drag Queen Story Hour (DQSH), är en icke vinstdrivande organisation som startade 2015 i San Francisco. Initiativtagaren heter ...

 • Foto: Karina Lindh.

  Islyktornas by – Vuollerim

  I byn Vuollerim, i Jokkmokks kommun, har invånarna tagit upp ett gammalt bruk att göra islyktor. Vid tiden för Jokkmokks vintermarknad i februari lys...

 • Kultursmakarna

  Kultursmakarna är tre personer som sedan 2013 driver en nättidskrift och en mångkulturell kalender med fokus på mat och högtider från hela världen.

 • Midsommarkarnevalen i Ramsberg

  Årligen på midsommardagen hålls en midsommarkarneval i bruksorten Ramsberg, en tätort i Lindesbergs kommun, Västmanland.

 • Stigar och vandring

  Att gå på en stig kan vara att föra vidare ett immateriellt kulturarv. I landskapen runt om i Sverige finns mängder av stigar som använts sedan långt...

Om exempelbanken

Förteckningen över immateriella kulturarv är Sveriges variant av den mer formella uppställning som alla nationer som har skrivit under Unescos konvention måste ha. Även förteckningen kan ses som en öppen exempelbank som hela tiden fylls på, men där är kulturarven lite mer noggrant beskrivna, och proceduren för att komma med är lite mer styrd.

Den här uppställningen är framför allt tänkt att inspirera och ge exempel på hur det kan göras – att främja och vidareföra immateriella kulturarv. En del av exemplen som tas upp här finns även med på den formella förteckningen.

Det här är kulturarv som på olika sätt hålls levande av människor i Sverige i dag. Det handlar om sådant som görs i Sverige, men kulturarv har inga gränser. Arv görs på många ställen, sprider sig fram och tillbaka och förändras. Somligt har gjorts på en och samma plats länge, men ändå förändrats genom att utövarna – de som gör det – har växlat. Annat kan uppstå vid ett särskilt tillfälle och få formen av en ny tradition. Många av de här exemplen görs även i andra länder.

Denna exempelbank har inget slut. Du får gärna fylla på. Det som tas upp här måste vara levande, alltså pågå, i Sverige i dag. Det får inte strida mot mänskliga rättigheter eller en hållbar utveckling och det måste bygga på ömsesidig respekt gentemot andra.