Kultursmakarna

Kultursmakarna är tre personer som sedan 2013 driver en nättidskrift och en mångkulturell kalender med fokus på mat och högtider från hela världen.

Skärmklipp från webbsida.

Skärmklipp från webbplatsen kultursmakarna.se november 2022.

De publicerar artiklar, notiser och recept som de hoppas ska inspirera till att ”lära känna andra kulturer, deras historia och matvanor”, som de skriver på sin hemsida. Kultursmakarna har också instiftat ”Mångkulturella matdagen” den 16 november för att uppmuntra privatpersoner, men också skolor, förskolor och institutioner, att servera rätter från det mångkulturella köket denna dag.

I kalendern har de samlat information om högtider och helgdagar som firas i olika länder, kulturer och religioner, och temadagar som har med mångfald och mat att göra. I sitt nyhetsbrev tipsar de om vad som kan firas just den dagen eller veckan, och recept på mat som hör till.

Kultursmakarna är ett socialt projekt som är politiskt och religiöst obundet, och de ansvariga arbetar ideellt. De beskriver sitt mål som ”att bidra till minskad polarisering i samhället och att främja integrationen av nya svenskar i vårt samhälle.”