- Startsida
- Håll kulturarvet levande
- Exempelbanken
- Handarbets- och stickkaféer
Handarbets- och stickkaféer
Att mötas och handarbeta tillsammans är ett enkelt sätt för människor att utbyta kunskaper om stickning, virkning och broderi. Här kan nyfikna nybörjare möta erfarna entusiaster och få både tips och inspiration.
Kaféerna arrangeras av både föreningar och privatpersoner på bibliotek, kulturhus eller i föreningslokaler runt om i Sverige.
Upplägget varierar och kan se olika ut. Ett stickkafé kan till exempel anordnas av en förening som ett regelbundet evenemang, med ett genomtänkt upplägg och handledare på plats. Men det kan även ske under lösare former, som genom att en privatperson annonserar en tidpunkt och en allmän plats där människor spontant kan mötas, sticka och fika tillsammans.
Det finns även digitala kaféer på sociala medieplattformar online där användare uppmanas visa upp sina projekt, be om hjälp, erbjuda tips och peppa varandra.
Nordiska Museet i Stockholm anordnar regelbundet stickkaféer i museets stora hall, med både stickhandledare och panelsamtal om hur handarbetskunskaper förs vidare till nästa generation.
Läs mer:
Stickning i arkivet. Ta del av historiska berättelser om stickande i Isofs arkivmaterial:
"Men min mor stickade, Hon gick och stickade, kunde gå långa vägar och stickade hela tiden utan att se på sticket."
Slöjdkalendern. I Hemslöjdens slöjdkalender hittar du slöjdaktiviteter som arrangeras av Hemslöjdsförbund runt om i landet.
https://hemslojden.org/gora-och-besoka/slojdkalendern/ Länk till annan webbplats.