1 kvm lin

Projektet 1 kvm lin drivs av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, som är en ideell organisation som i över hundra år arbetat med att visa värdet av det handgjorda skapandet.

Linfält.

Projektet 1 kvm lin drivs av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund/Hemslöjden och dess medlemsföreningar, hemslöjdskonsulenter/utvecklare och några linföreningar. Hemslöjden är en ideell organisation som i över hundra år arbetat med att visa värdet av det handgjorda skapandet. Just detta projekt startade med en gammal handduk, skriver de på sin hemsida:

En av etnolog Inger Widhjas käraste textilier är en gammal handduk. Handduken var anspråkslös vid en första anblick och med handspunnet lin som inslag. När Inger var liten fanns massor av ”konstiga redskap” på mormors vind. ”Vad är det? Hur gör man med den? Kan du visa mig?”. Ingers mormor gav henne en kvadratmeter i landet, där de tillsammans sådde lin. ”Fröerna ska ligga så tätt så sädesärlorna halkar på dem”, minns Inger att hennes mormor sade och tillsammans gjorde de linberedningens hela process till den färdiga väven.

Ingers berättelse födde idén till projektet 1 kvm lin, som började i Västra Götaland våren 2020. Projektet syftar till att sprida kunskap om lin och uppmuntra alla som vill att börja odla. Den som vill vara med hittar information på Hemslöjdens hemsida om hur man kan delta och där finns fakta och information om odlandet. Sen gäller det att ha tillgång till en kvadratmeter att odla på. Sedan 2020 har antalet deltagare i projektet vuxit snabbt, även utanför landets gränser, och det finns en grupp på Facebook där deltagarna kan utbyta erfarenheter med varandra. Förutom att uppmuntra intresset för att odla och skapa med lin vill de ansvariga för projektet också öka medvetenheten kring dagens textila produktion och konsumtion.