- Startsida
- Förteckningen
- Varvskompetens träskrov
Varvskompetens träskrov
Kompetensen att reparera och underhålla större träfartyg innehas i dag endast av ett fåtal företag och privatpersoner. Att upprätthålla en kunskap inom området är grundläggande för att även i fortsättningen kunna bevara och bruka de träskutor som finns i Sverige.
Geografiskt läge: Hela landet
Träbåtsvarv har funnits i Sverige sedan vikingatiden. Under 15- och 1600-talen anlades ett flertal varv för att bygga upp en stark flotta och för att utveckla handelssjöfarten. Fram till mitten av 1900-talet byggdes de flesta mindre båtar fortfarande i trä, särskilt fiskefartyg. Därefter skedde en markant minskning då nya material och ny teknik infördes, och i dag finns ingen liknande kommersiell produktion. Det finns dock ett fåtal mindre varv som ännu har goda kunskaper om hur man underhåller fartyg och båtar med skrov i trä. Traditionellt har kunskapsöverföringen skett från äldre till yngre generationer, där man gått i lära under många år.
Även i dag finns stora likheter med hur tidigare generationer lärde sig yrket. Även om teoretiska och praktiska utbildningar inom träarbeten numera är av stor betydelse för tradering av olika specialkunskaper utgörs den egentliga skolan av själva praktiken vid varvet. Kompetensen att renovera träskrov har stor betydelse inom det maritima området genom att det bidrar till att hålla det seglande kulturarvet i bruk. Bevarandet upprätthålls i dag huvudsakligen av ideella krafter, inte minst genom de föreningar som förvaltar äldre segelskutor och också överför kunskaper om att segla dem.