- Startsida
- Förteckningen
- Ålarvet på Ålakusten
Ålarvet på Ålakusten
Traditioner och kunskaper innefattande muntligt berättande, byggnadstraditioner, båttyper och mattraditioner kopplade till ålfiske längs Skånes östkust, kallad Ålakusten.
Geografiskt läge: Kuststräckan mellan Åhus och Stenshuvud på Skånes östkust, ”Ålakusten”.

Hommebåtar inväntar ålfiskesäsongens start i augusti. Foto: Ålakustens kulturarvsförening.
Namnet Ålarvet syftar på det kulturarv som tagit form kring fisket av ål längs Skånes östkust, kallad Ålakusten. Förutom själva fisket, med dess specifika redskap, kunskaper och organisation, rör det sig om traditioner kring mat och måltider, byggnader och båtar, liksom muntlig tradition i form av berättelser och speciella benämningar.
Ålfiskets organisering har anor från 1200-talet, och fram till 1900-talet spelade ålen en väsentlig roll i hushållningen, som betalmedel och skatteintäkt. Länge bedrevs fisket enligt de gamla metoderna, och utövandet har i vissa fall gått i arv i många generationer fram till i dag. Fisket bedrivs från augusti till november och förutsätter att fiskaren har god kännedom om det område han har rätt att fiska i. Av tradition har ålfiskarna själva tillverkat de särskilda redskap och båtar som används. Numera är dock mycket moderniserat, och kuststräckans karaktär delvis förändrad. Genom att ålen har minskat kraftigt de senaste decennierna är ålfisket numera starkt reglerat. För närvarande är fiske endast tillåtet på dispens genom speciella tillstånd.

Homman som används i ålfisket sätts i augusti med hjälp av flera båtar och - numera - en traktor. Foto: Ålakustens kulturarvsförening.
I trakten jobbar man med att sprida kunskap om traditionerna, och skapa intresse för olika aspekter av arvet, till exempel genom kulturvandringar. Årligen arrangeras också en ”ålafestival”, då deltagarna äter olika rätter med ål och besöker de typiska ålabodarna – små stugor för förvaring och boende – längs kusten.

Längs ålakusten finns ett femtiotal traditionella ålabodar. Här en bild på Tvillingaboden i Furuboda som byggdes år 1873. Tidigare fanns på platsen två äldre bodar som förstördes i en storm år 1872. Foto: Ålakustens kulturarvsförening.
Mer om ål på isof.se
På Matkult.seLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats., en kunskapsbank om traditionell matkultur, hittar du mer information om ålen:
Matfiskar: ÅlLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Recept i Kokboken: