Artikeln publicerades 27 mars 2024

Studietips: Kulturjobben du inte visste fanns

Bli en kulturarbetare som sågar ner träd, kör häst och vagn eller dansar folkdans. Här kommer några tips på utbildningar inom levande kulturarv.

Foto: Unsplash/ Kevin McCutcheon/ Samuel Nilsson/ Tim Mossholder/ Jonathan Kemper

Det är dags att välja utbildning för den som vill studera till hösten. Här är några tips på utbildningar (och lite kurser) inom levande kulturarv!

Kultur, djur och natur

Det är kanske inte självklart att förknippa ordet "kulturarbete" med kunskaper i att köra häst och vagn, såga ner träd eller vårda en trädgård – men det är just vad det är. Kunskaper och praktiker kopplade till naturen kan nämligen räknas som immateriella kulturarv.

Här är några utbildningar och kurser för den som brinner för både natur och kultur:

Skapa med händerna

Händernas kunskap och uttryckssätt med koppling till traditionella hantverk är ett viktigt exempel på immateriellt kulturarv. Här är några utbildningar där du får skapa med händerna och lära dig ett traditionellt hantverk:

Bygghantverksprogrammet Länk till annan webbplats. – universitet, Mariestad.
En utbildning för personer som vill bygga med traditionella hantverkstekniker, använda naturliga material och arbeta professionellt med byggnadsvård.

Konstnärligt masterprogram i konsthantverk Länk till annan webbplats. – universitet, Göteborg.
I konsthantverkutbildningen erbjuds färdighetsträning, verktyg och metoder för att arbeta konstnärligt med keramikkonst, smyckekonst eller textilkonst.

Stråtaktäckare Länk till annan webbplats. – yrkeshögskola, Mariestad.
Utbildningen ger kunskaper och färdigheter i det praktiska arbetet som stråtaktäckare, kulturhistoriska värden, att hantera verktyg, beräkna kostnader av takläggning samt arbetsmiljö och säkerhet.

Båtbyggare Länk till annan webbplats. – folkhögskola, Stockholm.
För personer som vill lära sig hantverket båtbyggande – från att såga upp träd till en avslutande vårsegling i en egenhändigt byggd båt. Båtbyggare kan även jobba med renovering av båtar och snickeriarbeten. Se även båtbyggarlinjen i Karlskrona Länk till annan webbplats..

Hantverkslärling Länk till annan webbplats. – praktikplats/yrkeshögskola, olika orter.
Hantverkslärling – för den som drömmer om att arbeta med hantverk på heltid. Välj mellan ett 80-tal traditionella hantverksyrken som förgyllare, bokbindare, orgelbyggare eller duodjislöjdare.

Kock eller sommelier Länk till annan webbplats. – högskola, Grythyttan.
På Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan kan du utveckla dina kulinariska kunskaper och färdigheter genom att gå en treårig kock- eller sommelierutbildning.

Musik, dans och berättande

Berättande, musik och dans utgör viktiga delar av vårt immateriella kulturarv i Sverige. Här är ett axplock av en mängd utbildningar som finns:

Cirkusartist Länk till annan webbplats. – konstnärlig högskola, Stockholm.
Det treåriga kandidatprogrammet innehåller kurser i cirkusdisciplinträning, i konstnärliga processer och i hur man skapar förutsättningar för ett hållbart yrkesliv som cirkusartist.

Folkmusiker Länk till annan webbplats. eller folkdansare Länk till annan webbplats. – yrkesutbildning, Tobo.
Erik Sahlströminstitutet i Tobo är ett centrum för folkmusik och folkdans i Sverige. Folkmusikutbildningen erbjuder studier i folkmusik på fiol eller nyckelharpa för några av Sveriges främsta folkmusikpedagoger. Folkdansutbildningen är för personer som vill lära sig och vidareutveckla sina kunskaper i folkdans. Se även folkmusiklinjen i Skurup Länk till annan webbplats. eller musiklinjen Kapellsberg i Härnösand. Länk till annan webbplats.

Muntligt berättande Länk till annan webbplats. i pedagogisk praktik – högskola, distanskurs.
Bli en slipad berättare genom att studera berättartekniker och praktiker, och lär dig om det muntliga berättandes historia på den här distanskursen som ges av Linnéuniversitetet i nära samverkan med Sagobygden i Ljungby.

Digitalt berättande: spel och kulturarv Länk till annan webbplats. – högskola, Skövde.
Det ettåriga magisterprogrammet är för spelutvecklare som vill lära sig att skapa berättelser och att lyfta kulturarv i skapandet av nya spel.

Ovanstående lista på utbildningar är inte fullständig, utan det är ett urval med syfte att inspirera.