- Startsida
- Förteckningen
- Handskmakeri
Handskmakeri
Ett specialiserat yrke där tekniker, material, yrkestermer och tillverkningsmoment har sina rötter i en fransk yrkestradition.
Geografiskt läge: Södra Sverige (Helsingborg och Hestra)
Handskmakeri är konsten att tillverka och skära ut handskar i skinn. Det gäller att kunna ”läsa” skinnet, vilket kräver erfarenhet, för att på bästa möjliga vis utnyttja det i tillverkningen. Skinnet bearbetas för att bli mjukt och lättarbetat, och därefter bedöms hur många handskar som kan skäras ut, och hur mallarna bäst kan placeras. Efter att bitarna skurits ut passas de in över en pappmall, läggs i press, och stansas sedan ut i en handdriven stansmaskin. Sömnaden av handsken hör inte till handskmakarens yrkesroll utan utförs av andra.
Handskmakeriet som hantverksyrke kom till Sverige från Frankrike under 1600-talet och handsktillverkningen växte huvudsakligen fram i södra Sverige. Från 1700-talet finns handlingar bevarade som beskriver ett ämbete för handskmakare i Helsingborg. De franska metoderna låg till grund för den handsktillverkning som växte fram, huvudsakligen i södra Sverige, och många ord som används i handskmakaryrket är franska beteckningar som försvenskats.
I dag är handskmakeri ett sällsynt hantverk, i Sverige finns det bara två verksamma handskmakare, knutna till ett familjeföretag. Liksom de flesta andra hantverksyrken har handskmakeriet av tradition förts vidare från mästare till lärling, och det krävs lång erfarenhet för att behärska hantverket. I dag finns det möjlighet att genom Yrkeshögskolan (YH) gå en Lärlingsutbildning med inriktning mot handskmakeri. Historien kring handskmakaryrket går att ta del av i museimiljö, bland annat i Helsingborg.