- Startsida
- Förteckningen
- Turnerande klassisk cirkus
Turnerande klassisk cirkus
Cirkusar har turnerat i Sverige sedan i slutet av 1700-talet. I början av 1900-talet fanns det ett tjugotal cirkusar i Sverige, men antalet har varierat bland annat beroende på konjunkturläge och publikintresse.
Geografiskt läge: Hela landet
Cirkus som konstform inkluderar en mängd olika genrer som exempelvis musik, akrobatik och dans. Den klassiska cirkusen har sitt ursprung i kavalleriet och många av cirkusens kunskapsområden har en koppling till delar av ridsporten.
Cirkusar har turnerat i Sverige sedan i slutet av 1700-talet. Inledningsvis framträdde man under bar himmel men efter hand uppfödes fasta byggnader av vilka några ännu finns kvar. Att uppträda i tält blev vanligt först under början av 1900-talet under inflytande av amerikanska cirkusar. Tältet gjorde det möjligt att turnera eftersom man inte längre var beroende av fasta byggnader för att uppträda. Till en början transporterade man cirkusens vagnar med tåg men efterhand övergick man till att använda egna lastbilar.
I början av 1900-talet fanns ett tjugotal cirkusar i Sverige, men antalet har varierat bland annat beroende på konjunkturläge och publikintresse. Sedan 1980-talet har antalet minskat stadigt och i dag finns endast ett fåtal aktiva cirkusar kvar i landet. En mängd samverkande faktorer har bidragit, bland annat höjda avgifter för markupplåtelse, ökade hyresavgifter för cirkusplatser samt nya regler vad gäller djurhållning. För många cirkusar har anpassningen kommit att bli en stor utmaning. Cirkuslivet är en livsstil och traditionen är djupt förankrad bland utövarna. Många har en önskan om att bevara konstformen samt öka cirkusens status så att konstformen kan bestå även i framtiden.
Cirkuskonsten är i dag väl dokumenterad. Kunskapen har under lång tid vidareförts mellan generationer, antingen inom familjen eller den egna släkten eller genom rekrytering av unga vilka erbjöds utbildning av äldre artister. Under 1940-talet startades en speciell cirkusskola vilken senare ombildades till att bli en gymnasial utbildning. Numera finns möjlighet till cirkusutbildning på såväl gymnasial nivå som på högskolenivå. Stockholms konstnärliga högskola har ett kandidatprogram i ämnet med möjlighet till fortsatta studier. På flera platser i landet finns även cirkusskolor inriktade mot fritidsverksamhet.