- Startsida
- Förteckningen
- Laggning av träkärl
Laggning av träkärl
Laggning är en gammal teknik för att tillverka träkärl – de äldsta fynden i Norden är runt tvåtusen år gamla.
Geografiskt läge: Hela landet
Laggning är en gammal teknik för att tillverka kärl av trä. Ett laggkärl består av ett antal stavar av trä som tillsammans bildar ett kärls sidor, runt eller ovalt. Namnet laggkärl kommer från det spår som löper runt kärlets insida som kärlets botten sitter i. Arkeologiska fynd visar att laggning varit vanligt förekommande på den europeiska kontinenten redan före vår tideräknings början. De äldsta fynden i Norden dateras runt denna tid.
För att tillverka ett laggkärl behövs goda kunskaper i materialkännedom (trä), klyvning av trä, täljning, hyvling samt förmåga att beräkna kärlets olika delars form, storlek och vinklar på de ytor på stavarna som möter varandra. Tunnor kan sägas vara en särskild form av laggkärl, där tillverkningen går till på ett annat sätt. En tunna byggs upp med sidorna först. De hålls då ihop med provisoriska band av metall. Därefter skärs laggen och bottnarna trängs i spåret.
Kunskapsöverföring sker numera främst genom utbildningar, praktisk handledning från traditionsbärare till elev samt genom dokumentärfilm. Enstaka kurser förekommer hos studieförbund och liknande.