Kallbadskulturen

Kalla bad har en lång historia i Sverige och andra nordiska länder. Badandet utövas i såväl kust- och skärgårdsområden som i insjöar. Sveriges många kallbadhus är en plats där många människor samlas för att bada, umgås och slappna av.

Foto på två kvinnor som badar i en isvak.

Kalla bad och vinterbad kan utövas över hela Sverige, men är särskilt populärt i kust- och skärgårdsområden samt i våra insjöar. Det finns också andra vattendrag, såsom älvar, strömmar, åar, bäckar med eller utan bryggor och andra badplatser som passar utmärkt för kalla bad och vinterbad. Runt om i landet finns det kallbadhus, vanligtvis med bastun som hjärtat i huset, där människor samlas för att kallbada, samtala, umgås, slappna av och samtidigt njuta av vackra byggnader och sköna omgivningar.

Kallbadskulturen utövas av människor i alla åldrar, kön, bakgrunder och yrken. Det finns inga särskilda krav eller förkunskaper för att kunna kallbada, men det är viktigt att vara simkunnig, försiktig och att lyssna på sin kropp. Många kallbadare är medlemmar i olika föreningar eller klubbar som organiserar gemensamma bad, bastu, fika och andra aktiviteter. Det finns också många som kallbadar på egen hand eller med familj och vänner. Vissa kallbadare har särskilda roller eller uppgifter, till exempel att hålla ordning på bastun och ansvara för elden, skotta snö, hugga is eller informera nya badare om säkerhet och etikett.

Hör en utövare berätta om kallbad i filmen nedan:

Beskrivning

Kalla bad utövas genom att man klär av sig sina kläder (ofta till badkläder) och går ner i vattnet (ofta med hjälp av en stege, trappa eller ramp). Man stannar i vattnet så länge man vill eller klarar av, från några sekunder till några eller flera minuter. En del är stilla och andra mer aktiva, som med simning. Sedan går man upp ur vattnet och torkar sig med en handduk. Aktiviteten inleds ofta genom att man ser till att man är varm innan man kliver ner i vattnet, genom att till exempel basta eller efter fysisk aktivitet innan man klär av sig. Många kombinerar kallbadet med ett bastubad, då sitter man i en varm bastu (ofta med utsikt över vattnet) innan och efter det kalla badet. Ofta upprepas proceduren med varmt och kallt flera gånger.

För att utöva kalla bad behövs mod, nyfikenhet och respekt samt simkunnighet. Man behöver också ha kunskap om hur man badar säkert och hälsosamt, till exempel att inte bada ensam, inte bada om man är sjuk eller har vissa sjukdomar såsom hjärtproblem, inte dricka alkohol före eller under badet, inte utsätta sig för extrem kyla eller värme, inte tvinga sig själv eller andra att bada längre än vad som känns bra. Aktiviteten kräver minimalt med utrustning, och består av sådant som alla redan äger såsom badkläder och handduk.

Det finns många och olika skäl till varför människor uppskattar kallbad: Det kan vara ett sätt att uppleva naturen året om, att umgås med andra eller att höja humöret. Många kallbadare berättar även om upplevda hälsoeffekter, som förbättrad sömnkvalitet eller att badet ger en känsla av ett rus eller en energikick.

Foto på två kvinnor som badar i en isvak och sträcker upp händerna.

Kalla bad utövas genom att man klär av sig sina kläder och går ner i vattnet. Man stannar i vattnet så länge man vill eller klarar av, från några sekunder till några eller flera minuter.

Historik

Kalla bad har en lång historia i Sverige och andra nordiska länder. Under medeltiden var det vanligt att människor badade i öppna brunnar eller bäckar, både för hygien och hälsa. Under 1700- och 1800-talen blev kalla bad mer populärt som en del av den medicinska vetenskapen och den romantiska rörelsen. Läkare och naturforskare rekommenderade kallbad som ett botemedel mot olika sjukdomar och krämpor, och poeter och konstnärer hyllade kalla bad som en källa till skönhet och inspiration. Det var under denna tid som de första kallbadhusen byggdes i Sverige, ofta i anslutning till kurorter eller städer.

Kallbadhusen var ofta uppdelade i herr- och damavdelningar, och hade olika faciliteter såsom omklädningsrum, bastu, dusch, kafé och ibland även dansbana. Under 1900-talet fortsatte kalla bad att vara populära, men också att utvecklas och förändras. Kallbadhusen blev mer tillgängliga och demokratiska, och började erbjuda blandade bad för både män och kvinnor. Kallbad blev också mer kopplat till friluftsliv och rekreation, snarare än medicin och kultur. Kulturen var på väg att försvinna under och efter första- och andra världskriget. Under 2000-talet har kalla bad fått ett nytt uppsving, delvis tack vare forskning som visar på positiva effekter på hälsa och välbefinnande. Men forskningsläget kring kalla bad är än så länge oklart, delvis beroende på att de få studier som finns är bristfälliga. Oavsett forskningsresultaten är det välmående som kallbadaren upplever efter ett bad högst konkret.

Många människor har återupptäckt glädjen och utmaningen med att bada året runt, oavsett väder eller temperatur. Kalla bad har också blivit mer socialt och en mötesplats för människor, med många föreningar, klubbar och aktörer som organiserar kalla bad och evenemang för olika grupper.

Foto på Varbergs kallbadhus, en vit byggnad i trä stående på pålar i vattnet.

Foto på Varbergs kallbadhus som uppfördes 1903. Foto: Hallands konstmuseum/Digitalt Museum/CC BY-NC

Främjande och vidareförande

Framtiden för kulturarvet ser ljus ut, eftersom intresset för vinterbad och kalla bad verkar öka i alla åldrar, framförallt i den yngre generationen. Många människor vill prova på kalla bad, antingen för att uppleva något nytt, gemenskapen eller för att få de hälsofördelar som kallbad kan ge. Kunskapen om kulturarvet förs vidare på olika sätt, till exempel genom att de som kallbadar gärna delar med sig av de positiva upplevelserna och försöker få fler att börja kallbada. Många erfarna kallbadare delar med sig av sina tips och råd till nybörjare eller intresserade, antingen personligen eller via internet. Det finns också många böcker, artiklar, poddar, filmer och andra resurser som berättar om kalla bad ur olika perspektiv.

Det finns många kallbadhus och kallbadsföreningar, som drivs av kommuner, ideella föreningar eller av privata initiativ, vilka bidrar till att trygga och främja kulturarvet. I Helsingborg, som har tre kallbadhus, anordnas årligen den så kallade kallbadsveckan. I Tornedalen har Svenska Bastuakademien sitt säte, med uppdrag att värna bastukulturen, vilken är starkt kopplad till kalla bad i Torne älv. Ett annat exempel på en aktiv förening är Malmö Bastugille. I Sverige finns det ett stort antal kallbadhus, från Skanör i söder till Harads i norr. Flera kallbadhus har mångåriga anor men ett stort antal har byggts i modern tid och det planeras för ett antal nya kallbadhus, bland annat i Luleå. I november 2024 uppmärksammades kallbadskulturen av PostNord som givit ut en miljon frimärken med fem olika kallbads- och bastumotiv.

Litteratur

Susanna Söberg (2022), Winter Swimming, The Nordic Way Towards a Healthier and Happier Life, Maclehose press.

Lisa Bjerre, Heli Björkman och Ulf Huett (2021), Vinterbad – en handbok, Ordfront. Stockholm.

Ulrica Nordström (2019), Nordiska Bad – i sjö, hav, bassäng och källa, Natur & Kultur. Stockholm.

Linda Ahlgren och Linda Vagnelid (2018), Kalla Bad, Bonnier Fakta. Stockholm.

Lars-Gunnar Bengtsson och Per Jönsson (2016), Ribersborgs Kallbadhus och badvanor genom tiderna, Historiska Media.

Helena Lind och Bert Leandersson (2004), Kallbadhus , Byggförlaget. Stockholm.

Maria Dahlberg, Lena Koller och Maria Ravegård (2004), Havsbad – Femtioen Svenska Badpärlor, Wahlström & Widstrand. Stockholm.

Martin Roth Kronwall och Martin Skredsvik (2004), Svenska Bad. Forum. Stockholm.

Kallbadsveckan i Helsingborg Länk till annan webbplats.

Kallbadhus i Sverige

Kallbadhusen i Sverige drivs på olika sätt, några av dem drivs helt ideellt av föreningar, andra drivs av kommuner, vissa kallbadhus drivs som företag med hotell- eller spaverksamhet, och varianter finns däremellan. Nedanför finns en lista på kallbadhus i Sverige. Vet du ett kallbadhus som borde läggas till? Mejla levandekulturarv@isof.se :

1. Stockholm, Fredhällsbadet Länk till annan webbplats.
  2. Stockholm, Saltsjöbadens friluftsbad Länk till annan webbplats.