- Startsida
- Förteckningen
- Allemansrätten
Allemansrätten
Allemansrätten är en gammal sedvanerätt med anor från medeltiden. I dag finns den i grundlagen och innebär både en rättighet och en skyldighet för alla som vistas i naturen.
Geografiskt läge: Hela landet
Allemansrätten är en gammal sedvanerätt med anor från medeltiden som reglerar rätten att bland annat plocka bär och svamp och som gäller alla som vistas i den svenska naturen. Men den utgör också en skyldighet, till exempel att visa hänsyn. Den som äger marken behöver inte ge sitt samtycke men ska heller inte tillfogas någon skada.
I dag finns den i grundlagen och innebär både en rättighet och en skyldighet för alla som vistas i naturen. Den finns även i andra nordiska länder som exempelvis Norge och Finland. Också i andra europeiska länder har allmänheten rätt att röra sig i naturen, dock utan laglig rätt och med vissa begränsningar.
Allemansrätten är allmänt känd och är en förutsättning för det stora intresset för friluftsliv och aktiviteter i skog och mark som i dag finns både i Sverige och i Norden. Traditionen vidareförs främst inom familjen men även i skolan samt av olika ideella organisationer.