Artikeln publicerades 22 januari 2024

Upplev berättandets magi i ny podd om levande kulturarv

Res till fyra olika länder med poddserien Living the heritage för att möta levande kulturarv och människorna som utövar det. I Sverige medverkar berättare från Sagobygden i Småland.

Amanda Kauranne intervjuar Tine Winther, berättare och verksamhetschef för Sagobygden.

I den nya poddserien Living the Heritage reser journalisten Amanda Kauranne till Finland, Sverige, Lettland och Estland för att skildra olika slags levande kulturarv, hållbar utveckling och människor som brinner för sina traditioner.

I avsnittet från Sverige medverkar Per Gustavsson från berättarnätverket Kronoberg och Tine Winther som är verksamhetsledare på Sagobygden. De talar om berättandets kraft och hur den lokala muntliga traditionen hålls vid liv i Sagobygden – ett område som utgörs av kommunerna Ljungby, Alvesta och Älmhult.

Living the Heritage består av sex avsnitt och är producerad av Finska folkmusikinstitutet i Kaustinen. Den har även fått finansiering från EU och Livind, som är ett finskt kulturarvsprojekt. Här kan du lyssna på podden och läsa mer. Länk till annan webbplats. Språket som talas i podden är engelska.

Berättarprojektet Sagobygden finns med på Sveriges nationella förteckning över levande kulturarv och är också inskriven på Unescos register över goda metoder sedan 2018.