Artikeln publicerades 6 december 2023

Nätverket som räddade nyckelharpan hyllas av Unesco

Från ett okänt instrument med få utövare till ett internationellt nätverk av musiker, instrumentbyggare och entusiaster – nu skrivs Nyckelharpans nätverk in i Unescos register över goda metoder för tryggande av immateriellt kulturarv. Det är andra gången ett svenskt förslag tas upp i registret.

Foto: Eric Sahlström Institutet

Syftet med Unescos register över goda metoder är att lyfta fram program, projekt och aktiviteter runt om världen som kan tjäna som förebilder i arbetet med att trygga levande kulturarv. Registret är en del av Unescos arbete med konventionen om tryggandet av det immateriella kulturarvet.

Nyckelharpans nätverk, som nu skrivs in i Unescos register, omfattar ett mångårigt arbete med att vidareföra och utveckla kunskaperna om att bygga och spela nyckelharpa. En viktig nod i nätverket är Eric Sahlström Institutet i Tobo.

”Utnämningen blev möjlig tack vare alla utövare: musiker, instrumentbyggare, folkdansare, folkmusikorganisationer och institutioner, skolor, forskare, producenter och arrangörer. Vi är oerhört glada och stolta,” säger Magnus Holmström, riksspelman och verksamhetschef på Eric Sahlström Institutet.

"Ett gott exempel på hur levande kulturarv kan tryggas"

Maria Nyström är senior rådgivare på Institutet för språk och folkminnen och samordnar Sveriges arbete med Unescos konvention om tryggandet av det immateriella kulturarvet.

”Det är roligt att Nyckelharpans nätverk skrivs in i Unescos register. Nätverket är ett gott exempel på hur levande kulturarv kan tryggas genom samarbetets kraft, helt i linje med konventionens anda”, säger hon.

Nätverket är Sveriges andra förslag till registret. 2017 antogs Sagobygden, ett berättarnätverk i Alvesta, Ljungby och Älmhult som arbetar för att hålla liv traktens muntliga berättartraditioner.

Läs mer

Om projekt kring Nyckelharpan Länk till annan webbplats. – Eric Sahlström Institutets hemsida.

Att föra berättandet vidare Länk till annan webbplats. – Om Sagobygden och berättarnätverket Kronoberg.