Artikeln publicerades 12 december 2023

Kunskaper om att föda barn – Ett levande kulturarv

Nu skrivs barnmorskekunskaper in på Unescos lista över levande kulturarv, efter att ha nominerats av åtta länder från olika delar av världen.

Fosterstetoskop i trä, tidigt 1900-tal. Foto: Länsmuseet Gävleborg (CC BY–SA).

Den 4–9 december var det dags för Unescos internationella kommittémöte i Botswana. Då beslutades om nya nomineringar till den representativa listan över mänsklighetens immateriella kulturarv.

En spännande nominering som skrivs in på listan är barnmorskekunskaper. Nomineringen gjordes av åtta länder från olika delar av världen: Colombia, Cypern, Tyskland, Luxemburg, Nigeria, Slovenien, Togo och Kirgizistan.

Det betyder inte att barnmorskekunskaper är något unikt som "tillhör" länderna som nominerade elementet. Syftet med inskrivningen är att lyfta fram levande kulturarv i allmänhet, och kunskaper kring barnafödande i synnerhet.

Att barnmorskekunskaper nominerades av länder i världens alla hörn visar på den gränsöverskridande och enande kraft som levande kulturarv kan ha – de hjälper oss att få syn på och dela allmänmänskliga erfarenheter.

Gravid kvinna. Foto: Vanessa på Unsplash.

Poddtips – att föda barn i olika kulturer

Vill du veta mer om hur det har varit att föda barn i olika kulturer och tider i historien? I poddavsnittet "Inside the box Länk till annan webbplats." från 7 november berättar historikern Ulrika Lagerlöf Nilsson och författaren Maria Borda om just detta. Podden produceras av Värdskulturmuseet och finns där poddar finns.

Folktro och traditioner kring barnafödande

Förlossningshjälp åt de underjordiska Länk till annan webbplats. – en vanlig sägen i svensk folktro, läs på isof.se.

"Det var inga andra som fick gå in i rummet, när hon låg i plågor, än den som skulle vara barnmorska å ta emot barnet. Om det blev för illa, så fick ju karln hennes gå in också." Berättat av J.E. Andersson (f.1866) uppteckning i Isofs folkminnesarkiv. Länk till annan webbplats.

Gröt efter förlossningen en tradition Länk till annan webbplats. – Läs på bloggen Matkult.