30 maj 2024

Inskrivningsdag – nya kulturarv till Sveriges förteckning

Den 30 maj utökas Sveriges förteckning över levande kulturarv med 13 nya kulturarv. Delta i firandet på den digitala inskrivningsceremonin, där nytillskotten presenteras.

Foto: Chris Lawton/Unsplash

När: 30 maj, 2024, kl. 16–16.30.

Var: Digitalt, via Zoom.

Anmälan: Deltagande är gratis, men anmälan krävs. Anmäl dig här. Länk till annan webbplats.

Kontakt: Matilda Bergqvist
Samordnare, Unescos konvention om det immateriella kulturarvet
matilda.bergqvist@isof.se

Välkommen på inskrivningsceremoni den 30 maj klockan 16-16.30, då vi firar att Sveriges förteckning över immateriella kulturarv växer!

Ceremonin inleds med ett kort tal av Martin Sundin, generaldirektör på Institutet för språk och folkminnen, därefter presenteras de 13 nya kulturarven som skrivs in på förteckningen.

Immateriella kulturarv handlar om traditioner, sedvänjor, färdigheter, uttryck, och kunskaper som förs vidare genom människor. Syftet med förteckningen är att lyfta fram de delar av vårt kulturarv som inte går att ta på och att synliggöra praktiskt kunnande och skapande.

Eftersom Sverige har skrivit under Unescos konvention om tryggandet av det immateriella kulturarvet så finns det en nationell förteckning över levande kulturarv i landet, och det är Institutet för språk och folkminnen som ansvarar för den.

Under en viss period varje år kan alla som vill lämna förslag till förteckningen genom ett formulär på levandekulturarv.se. Nästa period är den 15 september – 31 oktober 2024.