Bärens hus – Glommersträsk

Att plocka bär har en lång tradition i Sverige, både i kommersiellt syfte och som fritidsaktivitet. Föreningen Bärens hus arbetar aktivt för att bevara kunskaper om bärplockning och dess historia.

Här får skolelever prova på bärplockning, genom Bärens hus projekt "Allemansrätten och skogens bär, hållbar plockning för lokal konsumtion." Foto: Bo Lundmark

Bärplockning har länge varit en viktig del av människors försörjning i Sverige, och det har funnits flera bärtorkerier runt om i landet. I början och mitten av 1900-talet reste ungdomar från de södra delarna av Sverige upp till Norrland för att plocka bär, nuförtiden kommer många bärplockare från andra länder, till exempel Thailand. Den ideella föreningen Bärens hus har sedan 2015 arbetat för att föra vidare kunskap om hållbar bärplockning till framtida generationer. Föreningen driver ett museum med samma namn i Glommersträsk.

Bärens hus har drivit projektet Allemansrätten och skogens bär, hållbar plockning för lokal konsumtion. Projektet riktar sig främst till skolklasser, både genom informationsaktiviteter i klassrummet och genom bärplockning ute i skogen. Eleverna har både fått plocka och rensa bär för att sedan ta med sig de egenplockade bären hem. Detta har kombinerats med tipspromenad, workshops och information om allemansrätten och nyttan av vilda bär. Utomhusaktiviteterna genomfördes i ett skogsområde i Arvidsjaur. Med initiativet hoppas man få fler människor, framförallt unga, att intressera sig för att ge sig ut i skogen och plocka bär för att sedan ta vara på och förädla dessa.

Projektet är tänkt som ett underlag som kan användas av skolor i hela landet för att sprida kunskap och öka intresse för bärplockning. Man har också involverat nysvenska barn och unga samt inresta bärplockare, både för att skapa gemenskap och för att informera om bärplockning och allemansrätten.

Läs allt om Bärens hus Länk till annan webbplats. på föreningens webbplats.

Så har vi ätit bär i Sverige – Matkult

Matkult.se Länk till annan webbplats. är en kunskapsbank som lyfter kulturarv kopplade till mat, dryck och måltider, baserat på arkivmaterial från Institutet för språk och folkminnen.

Läs om bär och frukt i mathållningen Länk till annan webbplats.

Vet du vad ett skomakarbär är för något? Läs om bär i dialekterna Länk till annan webbplats.

Bli en historieätare och laga ett recept med bär från 1800-talet med Matkults bär och fruktrecept Länk till annan webbplats.