Artikeln publicerades 5 februari 2024

Här firas Samernas nationaldag

Den 6 februari firas samernas nationaldag, en tradition som delas av samer i Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

Den 6 februari firas samernas nationaldag, till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim i Norge den 6 februari 1917. Dagen heter Sámi álbmotbeaivi på samiska, vilket ordagrant betyder samiska folkets dag.

Detta uppmärksammas med firande på flera håll i Sverige, till exempel:

  • I Kiruna firas dagen med tal, sång och klockspel vid Stadshuset Kristallen. På kvällen arrangeras konsert med samiska kören i Kiruna kyrka, som livesänds av SVT.
  • I Umeå arrangeras bland annat aktiviteter på samiska kulturhuset Tráhppie, föreställning på Norrlandsoperan och föreläsning på Umeå universitet.
  • I Sundsvalls kommun är det samisk vecka den 5–11 februari med flera evenemang. Den 6 februari bjuds det på jojkkonsert på torget med Jörgen Stenbom.
  • Sameföreningen i Stockholm arrangerar flaggceremoni vid Stadshuset och Nationaldagsceremoni med konsert på Skansen den 6 februari. På Skansen arrangeras också samisk vecka den 6–11 februari.
  • Göteborgs sameförening firar med smörgåstårta, kaffe och kaka i föreningslokalen.

Nationaldagen firas i hela Sápmi, vilket är beteckningen för samernas historiska bosättningsområden, som sträcker sig från Norge över Sverige och Finland till Guoládat (Kolahalvön) i Ryssland.

Redan 1986, sju år innan den första nationaldagen firades, antogs den samiska nationalsången Sámi soga lávlla, 'samefolkets sång', och den samiska flaggan.

Samiska berättelser på förteckningen

Visste du att den samiska, muntliga berättartraditionen Stállu finns med på den nationella förteckningen över levande kulturarv?

Stállu beskrivs ofta som en ond människoätande jätte som jagar renar och samer, men han är också dum och lättlurad. Här är en nedtecknad berättelse ur Isofs arkiv från Lappland år 1941:

Det var en stallogubbe som gjorde samerna stort bekymmer genom att han så fort han kom åt fångade både samer och renar som han kalasade på. På grund av hans stora styrka vågade sig ingen ut i öppen strid med honom, men han var ju som sina likar ganska dum och därför kunde samerna ändå rå på honom till slut.

Läs resten av berättelsen här.

Lär dig mer om samisk kultur

Upptäck samiskt material i arkiven Länk till annan webbplats. – Institutet för språk och folkminnen.

Lyssna på jojk Länk till annan webbplats. som spelades in för över 100 år sedan – Institutet för språk och folkminnen.

Utforska samisk historia, språk och kultur Länk till annan webbplats. – Samiskt informationscentrum.

Läs om aktuella frågor och nyheter Länk till annan webbplats. – Sametingets hemsida.

Om samiska nationaldagen Länk till annan webbplats. – Sametingets hemsida.