Artikeln publicerades 12 oktober 2023

Heldag om kulturarv bjöd på musik dans och samtal

Vad är egentligen ett levande kulturarv, och hur kan vi trygga det med utövarna i fokus? Det var frågor som diskuterades på tisdagens konferens, som också bjöd på flamencodans och folkmusik på nyckelharpa.

Tisdagen den 10 oktober var det äntligen dags för konferensen Levande kulturarv – att arbeta gemensamt med konvention och tradition. Ungefär 70 personer samlades i Världskulturmuseet för att ta del av ett späckat program med föreläsningar, panelsamtal, flamencodans, musik på nyckelharpa och filmvisning.

Dagen inleddes med ett panelsamtal med representanter för fyra olika kulturarv som finns med på, eller har nominerats till Unescos internationella listor eller register: Tine Winther, Fredrik Leijonhufvud, Esbjörn Hogmark och Håkan Tunon.

En fråga som diskuterades var om listningen bidragit till att uppmärksamma kulturarvet ifråga, eller immateriella kulturarv i stort. Här var paneldeltagarna ganska eniga om att nomineringar eller inskrivning på Unescos listor och register lett till mer positiv uppmärksamhet.

– Men det är viktigt att inte låta listningen ta över och komma ihåg att allt kommer från våra lokala gräsrötter. Vi jobbar för att ständigt involvera våra medlemmar genom att informera och sprida kunskap på hemmaplan, och arrangera evenemang till exempel under den årliga musik- och berättarfestivalen, säger Tine Winther från Berättarnätet Kronoberg.

Utöver föreläsningar och diskussioner fick konferensdeltagarna även uppleva immateriella kulturarv. Dels genom ett flamencoframträdande av Jonathan Bondesson och Josefine Chiacchiero, dels genom riksspelman Magnus Holmström som spelade musik på sin nyckelharpa.

Konferensen arrangerades av Institutet för språk och folkminnen i samarbete med Världskulturmuseet.

Kulturarv som Sverige har nominerat

Fäbodbruk (2023)

Nominerades av Sverige och Norge år 2023 till Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturav (the Representative List of the Intangible Heritage of Humanity).  

Berättelser om fäbodbruk ur Isofs arkiv: Fäbodarnas toner. Länk till annan webbplats.

Se även Förbundet för svensk fäbodkultur och utmarksbruks hemsida. Länk till annan webbplats.

Nyckelharpans nätverk (2022)

Nominerades av Sverige år 2022 till Unescos register över goda metoder (the Register of Good Safeguarding Practices).

Se filmen om nyckelharpans nätverk här. Länk till annan webbplats.

Klinkbåtstraditionen (2020/2021)

I mars 2020 nominerade Sverige tillsammans med Danmark, Finland, Färöarna, Island, Norge och Åland den nordiska klinkbåtstraditionen till Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv (the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity). Traditionen skrevs in på listan år 2021.

Se film om klinkbåtstraditionen här. Länk till annan webbplats.

Sagobygden (2017/2018)

Nominerades av Sverige år 2017 till Unescos register över goda metodiska exempel (the Register of Good Safeguarding Practices). Skrevs in i registret år 2018.

Läs om Sagobygden och Berättarnätet Kronoberg här. Länk till annan webbplats.

Man som spelar nyckelharpa.