- Startsida
- Förteckningen
- Tvåändsstickning
Tvåändsstickning
Tvåändsstickning är en stickningsteknik med anor från 1500-talet, där båda ändarna av ett garnnystan används samtidigt. Resultatet blir både slitstarkt och varmt.
Geografiskt läge: Hela landet
När man stickar med tvåändsstickning används båda ändarna av ett garnnystan, som stickas omlott varannan maska. Trådarna hålls också i höger hand, i stället för i vänster hand, när man stickar. Tekniken ger ett resultat som vid första anblick liknar klassisk slätstickning gjord med en tråd, men som är desto tätare i sin struktur. En tvåändsstickad vante eller strumpa är därför ofta varmare och mer slitstark än ett plagg stickat med en tråd. Vid en arkeologisk utgrävning hittades en vante som stickats med slätstickning som troligtvis tillverkades på 1500-talet.

Toppluva, halvvantar och tumvantar handstickade i tvåändsstickning från Nordiska museets samlingar. Klicka på bilden så kan du på Digitalt museum läsa mer om föremålen och se bilder på fler av museets tvåändsstickade klädesplagg. Foto: Nordiska museet.
Kunskapsbank om textila material och tekniker
På isof.se hittar du kunskapsbanken Textil i arkiven som handlar om textila material och tekniker i äldre tid. Här kan du fördjupa dig i material som lin, hampa, ull och nässlor och läsa mer om spånad, stickning, vävning, växtfärgning och andra tekniker. Du hittar också ett särskilt avsnitt om återbruk och återvinning av textiler.
Mer om stickning
Isof.se:
Dialektbloggen: Binda, knytta och sömma Länk till annan webbplats. (november 2024)
Folkminnesbloggen: Ett nystan av sammanhang, relationer och terapi Länk till annan webbplats. (januari 2021)
Folkminnesbloggen: Stickning i arkivet Länk till annan webbplats. (november 2020)
Nordiska museet
Evenemang: Stick-AW på Nordiska museet Länk till annan webbplats.