- Startsida
- Förteckningen
- Stickning
Stickning
Stickning är en textil hantverkstradition där man skapar mjuka, värmande plagg, exempelvis tröjor, vantar och sockor.
Geografiskt läge: Hela landet
De allra flesta känner till vad stickning är men inte alla utövar hantverket. I dag har intresset för stickning ökat allt mer och det finns hängivna stickare i alla åldrar. Det är betydligt fler kvinnor än män som stickar.
Stickning är en gammal, textil hantverkstradition som förmodligen uppfanns någon gång under 1200- eller 1300-talet.
Stickning är en gammal, textil hantverkstradition där man med hjälp av två stickor och garn skapar ett tygliknande material bestående av många hoplänkade maskor. Det finns många olika tekniker att använda sig av för att uppnå skilda resultat, utseenden och mönster. Det vanligaste är räta och aviga maskor som kan varieras i oändlighet för att uppnå olika strukturer i stickningen, och genom att öka eller minska antalet maskor kan man ge plaggen olika form. Tidigare var det vanligt att sticka olika stycken och sedan sy ihop alla delar till ett färdigt plagg. I dag föredrar många att sticka allt i ett stycke på en så kallad rundsticka, och på så vis slippa montering av plagget. Stickning är nära sammankopplad med garntillverkning, kardning och spinning.
Skilda områden i världen är förknippade med olika former av stickning. Island är till exempel känt för sina stickade tröjor med mönstrade ok (övre delen av tröjan som går över axlar och bröstkorg), ofta i lite ”taggigt” mönster. Norge har sina ”lusekoftor”, vanligtvis i färgerna svart, vitt och rött. Tekniken varierar också mellan olika platser i världen. I England är det till exempel vanligt att sticka med så kallad kastad tråd. Det är en stickteknik där tråden hålls i höger hand och kastas runt stickan. Den här tekniken var tidigare vanlig även i Sverige, och ger ett lite tätare resultat. Tekniken förändrades i och med att syslöjden i skolan började lära ut stickning på annat vis (med tråden i vänster hand), men att kasta tråden är fortfarande den vanligaste tekniken i många andra länder. I Norden börjar stickning med ”kastad tråd” så smått komma tillbaka eftersom många upplever att det går fortare.
I Sverige kan sticktraditionen variera mellan olika delar av landet. Det traditionella gotländska solhjulet är ett mer än 1000-årigt motiv, men även blommor och blad är vanligt förekommande mönster på Gotland. I Norrbotten har stickningen traditionellt varit strängt inriktat på slitstarka vardagsplagg med grafiska mönster i starka färger. Det är också i Norrbotten som Lovikkavanten har sitt ursprung.
Ett exempel på en yngre tradition är Bohusstickning. Under 40-talet grundade till exempel Emma Jacobsson föreningen Bohus Stickning som bedrev en verksamhet i Bohuslän där kvinnor engagerades för att sticka tröjor till försäljning både inom Sverige och utomlands. Det fanns dock ingen speciell bohuslänsk sticktradition att bygga på varför speciella designers anlitades för att skapa mönster till tröjorna. Företaget lades ner 1969, men ännu förknippas dessa tröjor med Bohuslän.
Läs mer om stickning
På isof.se
Folkminnesbloggen: Stickning i arkivet Länk till annan webbplats.
Folkminnesbloggen: Ett nystan av sammanhang, relationer och terapi Länk till annan webbplats.
På nordiskamuseet.se
Kunskapsområden: Hantverk och folkkonst Länk till annan webbplats.
Mer om stickning
Isof.se
Dialektbloggen: Binda, knytta och sömma Länk till annan webbplats. (november 2024)
Folkminnesbloggen: Ett nystan av sammanhang, relationer och terapi Länk till annan webbplats. (januari 2021)
Folkminnesbloggen: Stickning i arkivet Länk till annan webbplats. (november 2020)
Nordiska museet
Evenemang: Stick-AW på Nordiska museet Länk till annan webbplats.