Tunnbrödsbakning

Tunnbröd har bakats i Sverige åtminstone sedan 1500-talet, men förmodligen längre än så. Det tunnkavlade och naggade brödet gräddades hårt och kunde lagras länge. Idag är tunnbröd framförallt ett delikatessbröd som kan handlas i livsmedelsbutikerna, men traditionen att baka tunnbröd lever och är ett kulturhantverk som överförs mellan generationerna.

Geografiskt läge: Hela landet men starkast tradition i landskapen från Dalarna och norrut

Foto: Johan Gunséus (Upphovsrätt).

Tunnbröd är ett tunt utkavlat och naggat bröd som gräddas snabbt i hög värme. Brödet är bara 0,5-3 millimeter tjockt och har ofta en bubblig struktur. Tunnbröd kan bakas så att det blir hårt och krispigt (hårt tunnbröd) eller mjukt och formbart (mjukt tunnbröd) eller som ett halvhårt och segt bröd.

Tunnbröd äts i hela Sverige men traditionen med tunnbrödsbakning är starkast i Norrland samt i norra Svealand och Bohuslän. Mjukt tunnbröd är mest populärt i södra Sverige upp till Dalarna samt i Jämtland, medan hårt tunnbröd har starkast tradition i övriga Norrland och framförallt längs Östersjökusten. I samisk tradition bakas ett mjukt och lite segt tunnbröd som kallas för gáhkku (glödkaka).

När tunnbröd bakas på traditionellt sätt sker det ofta i särskilda bagarstugor, men det kan även bakas på elektrisk stekhäll, i pizzaugn, i stekpanna eller över öppen eld.

I äldre tid var tunnbröd en stapelvara i stora delar av norra och västra Sverige och bakades på korn eller havre som var de viktigaste spannmålen i området. Då var tunnbrödet alltid ett torrt förrådsbröd som kunde bakas i stora mängder och förvaras under lång tid. Med tiden har tunnbrödet gått från att vara ett nödvändigt och livsuppehållande livsmedel till att bli mer av ett delikatessbröd. De flesta bakar numera för nöjes skull och som en social aktivitet med familj och vänner.

Lisbeth Kemi bakar samisk gáhkku på traditionellt vis vid elden i familjens lávvu (sommartält) i Čevccasjávri. Den uppställda brödkakan gräddas med undervärme från stekpannan och övervärme från elden. Foto: Mikael Kemi.

Beskrivning

Samlingsnamn för många olika bröd

Tunnbröd är ett samlingsnamn för många olika tunna bröd som kavlas, naggas och gräddas på het häll. Degen innehåller, förutom degvätska och salt, mjöl av vete, råg eller korn men även havre-, ärt- och barkmjöl kan förekomma. Degvätskan är vanligtvis vatten eller mjölk men även vassle och grisblod används. Kokt potatis i degen är vanligt i Dalarna och även om tunnbröd ursprungligen är ett osyrat bröd är jäst mer regel än undantag bland ingredienserna i dag.

Tunnbröd bakas traditionellt genom att degämnen kavlas ut till runda och mycket tunna kakor med en randkavel. Kakornas diameter kan variera mellan 30 och 70 centimeter. Därefter görs små hål i degkakorna med kruskavel, ringla, trissa eller nagg. Brödkakan lyfts med hjälp av en spjälka upp på bakspaden och skjuts därefter in i en vedeldad stenugn med hög värme, helst 350-450 grader celsius. Gräddningstiden är kort, oftast endast 20-45 sekunder. För att inte bränna brödet roteras det på stenhällen med ett träredskap, en gräddspole. Hårt tunnbröd läggs att torka direkt efter gräddning medan mjukt tunnbröd endast får svalna en kort stund innan det läggs i plastpåsar. Det är vanligt att två eller tre personer hjälps åt vid tunnbrödsbaket och att man då delar upp ansvaret. Medan en kavlar gräddar en annan och en tredje tar hand om de nybakade brödkakorna.

När tunnbröd bakas på traditionellt sätt sker det oftast i särskilda bagarstugor. På många gårdar och i mindre samhällen, framförallt i Dalarna och Norrland, finns bagarstugor som använts i flera generationer. Under 2010-20-talen har ett ökat intresse för tunnbrödsbakning kunnat skönjas, vilket också lett till flera nybyggda bagarstugor – både föreningsägda och privata.

Numera gräddar en del bagare sitt tunnbröd i elektriska ugnar eller pizzaugnar. Tunnbröd kan också bakas på elektrisk häll eller på gjutjärn ovan eld.

Tunnbröd som säljs i landets livsmedelsbutiker är oftast bakade av större, industriella tunnbrödsproducenter. De tunnbrödskakorna är ofta fyrkantiga. Det beror på att de stansas ut ur degmattor som gräddas i tunnelugnar. Alla stora tunnbrödsproducenter finns etablerade från Medelpad och norrut.

Tunnbröd äts i hela Sverige men bakas huvudsakligen i Norrland samt i norra Svealand och Bohuslän.

Foto: Johan Gunséus (Upphovsrätt).

Regionala varianter

Tunnbröd finns i olika regionala varianter och benämningar. Några av dessa är:

  • Blodbröd/palttunnbröd, allmänt Norrland: tunnbröd med blod som degvätska.
  • Gáhkku, Sápmi samt glödhoppa/glödkaka, Norrbotten: Mjukt och lite segt tunnbröd.
  • Kavelgris, Dalarna: mjukt tunnbröd innehållande potatis och kryddor.
  • Klådda, Norrbotten: mjukt och halvsegt tunnbröd i små kakor.
  • Ljusugnsbröd, Västerbotten: hårt tunnbröd (bakas när bakugnen har ljusnat och inget sot är kvar i ugnstaket).
  • Sladdkaka, Ångermanland: Tjockare tunnbröd bakat med filmjölk och bikarbonat.
  • Tuttul, Dalarna: Mjukt tunnbröd som innehåller potatis. Ordet tuttul kan även avse en smörgås på mjukt tunnbröd (smörgåsen kan även kallas tyta eller tuta).

Recept

Tunnbrödsrecept från norr till söder

Hur bakar man tunnbröd? Det finns massvis av varianter och gott om recept att välja på. Här hittar du några recept från olika tider och platser.

Mjukt tunnbröd från Småland

Ingredienser
50 g jäst
50 g smör (eller neutral matolja)
1 liter mjölk eller vassla
1 msk salt
1 msk sirap
1 msk brödkryddor
4 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
Ca 1,7 liter vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
Mjöl till utbakning

Beredning
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, blanda med mjölk och låt det bli fingervarmt. Häll degspadet över jästen och blanda. Tillsätt sirap, salt och brödkryddor. Arbeta först in det grova mjölet och det mesta av vetemjölet till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Tillsätt hjorthornssaltet och arbeta degen smidig på nytt. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Rulla ut degen till en längd och dela i 16 jämnstora bitar. Forma till platta bullar och jäs övertäckt 20-30 minuter. Kavla ut bullarna till stora tunna kakor. Kavla sist med en kruskavel.

Grädda tills brödet får tydliga bubblor och kakan lite färg. På elhäll innebär det ca en minut på varje sida, på förvärmd plåt i ugnen på högsta värme, 2-3 minuter. I het, vedeldad ugn gräddas brödet endast ca 20 sekunder. Gräddas den längre får man ett sprödare och hårdare bröd.

Vik kakorna i fyra delar och låt svalna mellan bakdukar, annars blir de hårda. Frys det bröd som inte går åt inom ett dygn.

Recept från: Boken Tunnbrödet – en läcker historia (Berg & Bodin 2019).

Potatistunnbröd från Piteå

Ingredienser
25 lit potatis
3 kg rågmjöl
Kornmjöl

Beredning
Potatisen sköljas, skrapas väl och groddarna borttages, hvarefter den påsättes i vatten att koka. När den är färdigkokt afslås vattnet och potatisen sönderpressas. Detta sker vanligen genom därtill afsedda kvarnar. Medan massan ännu är varm, iröres rågmjölet och degen får stå att sötna ett haft dygn. Därefter inarbetas kornmjölet, så mycket att en fast deg erhålles, hvilken utbakas med en refflad kafvel till mycket tunna, cirkelformiga stora bröd, som naggas väl å båda sidor med fjädernagg och gräddas likaledes på båda sidor i bakugn ett bröd åt gången. Under gräddningen, som sker i midten av ugnen, måste eld brinna längst in i den och på sidorna. Efter gräddningen, medan brödet ännu är varmt, vikes det i fyra delar.

Recept från: Emma Sandström, Roknäs, Piteå, Norrbotten
Upptecknat: År 1903 av Anna Hellgren
Arkiv: Isof (Uppsala, ULMA 29403:12)

Tunnbröd från Mo

Ingredienser (100 kakor)
2 kannor vassla
1 pund kornmjöl
För 8 öre bryggerijäst

Beredning
Ugnen uppeldas litet aftonen innan gräddningen skall ske. Tidigt följande morgon eldas ett par brasor, så att ugnen blir mycket het. Innan man börjar grädda göres ugnen ren med en ugnsraka. Alla bränder styras åt sidorna, ty äfven under själfva gräddningen måste det brinna litet, för att värmen skall lunna underhållas. Degen göres också aftonen förut. Vattnet värmes upp, jästen tillsättes och mjölet inarbetas. På morgonen börjar man baka. Man tager då upp ganska mycket deg på bordet och arbetar den i mjöl, tills den är bra. Sedan tages af denna deg en ganska stor del , hvilken delas i flera lika stora delar, ämnen till kakor. Ett af dessa ämnen formas med händerna till en liten rund kaka, som kaflas ut. Då kakan är till hälften utkaflad, flyttas den på en rundspjälk och kaflas ytterligare tills den blir tunn som ett papper och omkring 5 kvarter i diameter. Därpå naggas kakan med en fjädernagg, mycket tätt och föres in i ugnen. Under gräddningen, hvilken sker mycket hastigt, vrides och flyttas kartan så att den blir lagomt och jämnt gräddad. Sedan vikes kakan midt itu hvarpå denna halfva ytterligare vikes itu. Brödet lägges sedan på utbrett lakan att kallna.

Recept från: Mo, ÅngermanlandUpptecknat: År 1903 av Lisen Carlsson Arkiv: Isof (Uppsala, ULMA 29403:22)

Dalslandsbröd (tunnbröd) från Vassända-Naglum

Ingredienser
2 kg rågmjöl
2 kg ångpreparerat havremjöl
2 kg sammalet vetemjöl
3 lit vatten
2 öre jäst
3 msk salt
Anis och fänkål

Beredning
Degen tillsättes het och arbetas mycket väl innan jästen lägges i. Då den börjar höja sig göres ämnena och bakas i mycket tunna, hela kakor som gräddas och förvaras i något träkärl med lock.

Recept från: C Wik i Elingsborg, Blåsut, Vassända-Naglum, Västergötland. Upptecknat: År 1915 av Kerstin Drakenberg Arkiv: Isof (Uppsala, ULMA 29403:20)

Historik

I äldre tid: Man bakade två gånger om året för gammalt

I Sverige finns en lång tradition av tunnbröd som bakats i stora delar av landet åtminstone sedan medeltiden. I äldre tid var tunnbrödet alltid ett torrt förrådsbröd som kunde bakas i stora mängder och förvaras under lång tid.

Tunnbrödet bakades vanligen två gånger om året: vår och höst. Det var då som man kunde mala mjöl i de små vattenkvarnarna, de så kallade skvaltkvarnarna. Skvaltkvarnarna gjorde sitt intåg i Sverige under tidigt 1200-tal och var en viktig teknisk innovation för att kunna mala större mängder mjöl. Tidigare maldes sädeskornen i tunga handkvarnar men med skvaltkvarnen kunde man mala stora mängder spannmål när vattnet flödade i bäckar och åar, det vill säga vår och höst. För att ta hand om mjölet så snart som möjligt bakades det ut till hårda och mycket tunna brödkakor i stora mängder. Dessa kunde sedan förvaras under lång tid.

Olaus Magnus (1490–1557) kommenterar det brödets hållbarhet i sin Historia om de nordiska folken: ”Bakadt vid ett barns födelse kan det hålla sig ganska väl utan att mögla ända till barnens förlofningsdag”.

I illustrationen från Olaus Magnus bokverk Historia om de nordiska folken (bok 13, kapitlet "Om bagarstugor och brödbakning") syns kvinnor som kavlar, gräddar och staplar tunnbröd.

Tunnbrödet var länge en basvara i stora delar av norra och västra Sverige där korn och havre var de dominerande spannmålen. Korn och havre innehåller låga halter av gluten, vilket ger liten jäskraft och gjorde att bröden fick kavlas ut mycket tunt. I landskapen från norra Bohuslän, Dalsland och Värmland till Dalarna, Hälsingland och norrut fortsatte man att odla korn och havre långt in på 1900-talet och traditionen med tunnbrödsbakning förknippas fortfarande framför allt med detta ”tunnbrödsbälte”.

Berättelser från arkivet

I Isofs arkiv finns många berättelser om och beskrivningar av tunnbröd och tunnbrödsbakning. Här är några röster från arkivet:

För att brödet skall blifva godt måste arbetet gå raskt. En skalar potatisen, en maler den, den tredje knådar degen, den fjärde bakar ut degen till en normal brödkakas storlek, den femte kaflar ut kakan tills den blir tunn som ett knifblad och den sjätte sköter gräddningen. Då brödet svalnat hänges det på käppar och bäres ut i ”herbre”.

Berättat år 1906 av Lok Anna, Aron Majt, Täpp Anna, Smid Karin, Lok Majt
och Kol Karin på Fryksås fäbodar i Orsa, Dalarna
Arkiv: Isof (Uppsala, ULMA 29403:3b)

Råg- korn- och havrebrödet var ju för övrigt det allmännaste. Kornbrödet var ej fullt så välsmakligt och lättätet, som havrebrödet. Detta, som även kallades tunnbröd enär det var tunt som papper, bakades av ojäst deg. Av detta slags bröd kunde bakas huru mycket som hälst enär det ej tog någon skada om det än gömdes uti åratal.

”Ja, du äter då opp en bakdag själv du över vintern”. Detta gäller naturligtvis endast ifråga om tunnbröd, som bakades endast två gånger om året, höst och vår. Höst- och vårbakningen tillgick lika. Idag luktar det färskt mjukt bröd från gårdarna. I regel bakade man varannan dag, men man kunde också baka två dagar i sträck, men inte mer, för då blev ugnen för het. De kvinnor som bakade kallades med ett namn bakgubbar eller också bakkäringar. Den som knådade degen (i många fall en karl) kallades trodukall, det fruntimmer som sedan tog hand om degen och gjorde ”ämnet” till kakan kallades emmenkall, samt slutligen det fruntimmer som kavlade ut kakan, för kavläska. Karlarna deltogo i många fall vid bakning. Dels vid potatisskalningen och dels vid trodukall.

Vid tunnbrödets införande i ugnen användes en lång helsvarvad stör, bakstören, på vilken tunnbrödskakan rullades av igen. Brödspaden användes endast vid gräddning av bullar och ”fiessor”. För att få på kakan på bakspaden använde man en smal och tunn träspjäla, brödspjälan. Den används också för att vända kakan i ugnen med. Den var dock inte så fint gjord, den var längre och grövre än den som brukades på bordet.

Berättat år 1925 av man född 1825 i Jörlanda, Solberga, Bohuslän
Arkiv: Isof (Göteborg, VFF1062)

Man bakade två gånger om året för gammalt tillbaka. På hösten när utearbetet var slut bakade man vinterbröd och det skulle räcka till våren. På våren före sådden, innan man skurade ut och flyttade i sommarstugan, som ju också var bagarstuga, bakade man sommarbröd.

Degen skars aldrig med kniv, utan degstyckena togs med handen ur den upparbetade degrullen på bordet. En van bagerska hade på känn huru stora stycken hon skulle ta av degen för var kaka. Kakornas kanter jämnades med kaveln. När hål någon gång togs i kakorna användes oftast korvhornet. Brödet fördes in i ugnen med en långskaftad vid och tunn spade, som kallades bakfjöl.

Brödet lossades från bakbordet och kastades på fjölen med en avlång tunn spade som kallades spjalk.

Tunnbrödet naggades med en nagg av fjädrar eller rullnaggen. En nagg skulle bestå av hundra fjädrar innan hon är i ordning. (---) Bakbordet sopades med en hundsvans, brödet med det yttersta av fågelvingarna.

Bröd bereddes av hemmalt korn för gammalt och senare också av råg. (---) Till vardagsbröd maldes lättaste kornet. Det allra lättaste kornet höll ej att baka utav utan rågmjölstillsats. Till finare bröd togs mjöl som var bakat av det tyngsta kornet.

När tunnbrödet var gräddat lades det på golvet i bagarstugan på ren och riktig halm. När det var bräckt veks det. (bräckt = hastigt gräddat igen) Brödet som skulle ätas hemma veks 8 dubbelt. Det bröd som karlarna skulle ha med i matsäcken, veks i fyra delar, så att det fick form av en tegelsten.

På en dag beräknades att det borde bakas en 400 tunnbröd, om arbetsdagen började kl 5 på morgonen.

Både tunnbrödet och det torkade kakubrödet förvarades uppe på bagarstuguvinden. Dit upp lades omkring 2000 tunnbröd och en 3-400 kakor för varje gång ett bak på våren eller hösten var avslutat.

Berättat av Anna Jakobsson, född 1850 i Storsävarträsk, Västerbotten
Arkiv: Isof (Uppsala, ULMA 3349:4)

Brödnagg av fjäderpennor från orre och tjäder. Foto: Nordiska museet (CC BY-NC-ND).

Tunnbrödsbakning i Harnils-Lars Olovs bagarstuga i Lima, Dalarna på 1920-talet. Foto: Nordiska museet.

”Maria Pavval gräddar bröd på en stenhäll utanför kåtan”. Foto: Ernst Manker/Nordiska museet (CC BY-NC-ND).

Historik

Tunnbröd i modern tid: Stora förändringar

Under 1900-talet förändrades tunnbrödsbakningen mer än under de tidigare århundradena tillsammans.

Den största förändringen var industrialiseringen av tunnbrödsbakning. Den inleddes på 1920-talet i Ångermanland och nådde Dalarna, Västerbotten, Jämtland och Norrbotten under 1940-talen. Under 1950-, -60 och -70-talen uppfattades det industriellt bakade tunnbrödet som en garant för kvalitet. Ett handkavlat tunnbröd som gräddas i vedeldad ugn skiljer sig åt från gång till annan och från bagerska till bagerska. I ett paket industribakat tunnbröd var kvaliteten alltid densamma.

På 1950-talet fick allt fler privathushåll tillgång till frysmöjligheter. Det påverkade också tunnbrödsbakningen. Tack vare frysarna kunde man nu baka ett mjukt eller segt tunnbröd och bevara dess färska känsla genom att frysa in det.

Under 1980-talet uppstod en rörelse för att rädda bagarstugor och bevara kunskapen om hur det tunna brödet bakas. Runt om i landet anordnades studiecirklar för en ny generation tunnbrödsbagare, och för första gången klev männen på allvar in i bagarstugorna. Dessförinnan var bagarstugan en plats för kvinnor i första hand. Männen kunde möjligtvis få hjälpa till med ved och att röra den tunga degen. Det finns en rad olika tydor och ordstäv som vittnar om att männen under lång tid inte hade någon given plats i bagarstugorna.

Idag är tunnbrödsbakning ett levande kulturarv. I takt med att intresset för småskaligt mathantverk, självhushåll och beredskap har vuxit, har också intresset för att behärska konsten att baka tunnbröd vuxit sig stark. Numera bakar de flesta för nöjes skull och som en social aktivitet med familj och vänner.

Tunnbrödbakning i Rengsjö, Bollnäs, Hälsingland år 1987. Foto: Hilding Mickelsson/Hälsinglands museum (CC BY-NC).

Främjande och vidareförande

Under 2000-talet har intresset för att baka tunnbröd ökat i Sverige. Kunskapsöverföringen sker som regel från äldre till yngre personer inom släkten eller bekantskapskretsen, men även via föreningar, webbsidor och sociala medier. På Instagram visar tunnbrödsbagare upp knep och produkter, och Facebookgrupper som “Tunnbrödsnördar” och “Tunnbrödsrullens vänner” har utvecklats till engagerande forum där tusentals människor utbyter kunskap om tunnbröd och tunnbrödsbakning.

Intresset och kunskapen om tunnbröd förs också vidare genom traditionella måltider, både vid högtid och vardag. Tunnbröd äts till surströmming i augusti, i filtallriken med lingonsylt som bryta under sommarmånaderna och i skinkspadet till jul som blöta. Inom snabbmatskulturen utvecklas ständigt nya varianter av tunnbrödsrullar där tunnbröd fylls av korv, potatismos och tillbehör efter smak och fantasi.

År 2015 bildades Tunnbrödsakademin med syftet att “värna den svenska tunnbrödstraditionen samt vara landets främsta forum för att samla, sprida och utveckla kunskap om tunnbrödet, och hur det avnjuts på bästa sätt.” Genom årligen återkommande aktiviteter och särskilda insatser lyfts tunnbröd och tunnbrödsbakning ur en rad aspekter. Föreningen har bland annat gett ut boken “Tunnbrödet - en läcker historia” och producerat filmer om tunnbröd och tunnbrödsbakning. Utifrån Tunnbrödsakademins verksamhet har det bildats ett informellt nätverk av småskaliga och hantverksmässiga tunnbrödsbagare som är spridda över landet. Bagarna lär sig av varandra och sprider i sin tur kunskap vidare.

Eldrimner, som är nationellt resurscentrum för mathantverkare, håller återkommande kurser för de som vill lära sig baka tunnbröd. När Eldrimner anordnar SM i Mathantverk brukar tunnbröd finnas med som tävlingskategori.

Vid surströmmingspremiären den tredje torsdagen i augusti har tunnbröd en självklar plats på bordet. Foto: Johan Gunséus (Upphovsrätt).

Kunskapsöverföring mellan generationerna. Maria Petterson och Anton Bodin gräddar tunnbröd tillsammans i bagarstugan på Gammlia i Umeå, 2019. Foto: Johan Gunséus (Upphovsrätt).

Litteratur och länkar

Litteratur

Anki Berg & Marcus Bodin (2019): Tunnbrödet : en läcker historia. Tunnbrödsakademin.

Anki Berg & Sirpa Kärki (2015): Brödkult i Västerbotten.

Åke Campbell (1950): Det svenska brödet - en jämförande etnologisk-historisk undersökning. Stockholm.

Anna Faxälv, Karin Andersson & Anna Berglund (2011): Brödtraditioner förr och nu i Jämtland och Härjedalen. Söka gammalt - skapa nytt. Eldrimner.

Länkar

Matkult.se: Tunnbröd Länk till annan webbplats.

Smaka Sverige: Tunnbrödsbakning - en historisk mattradition som förenat nytta med nöje Länk till annan webbplats. (12 maj 2020)

Smaka Sverige: Tunnbröd Länk till annan webbplats.

Tunnbrödsakademins webbplats Länk till annan webbplats.

Filmer från Tunnbrödsakademin:

Nordiska museet: Tunnbrödsbakning, NM 160 Länk till annan webbplats. (film från 1920-talet)