- Startsida
- Förteckningen
- Kulning
Kulning
Kulning är en slags lockrop och locksång som som ursprungligen användes av kvinnorna vid fäbodarna för att kommunicera med djuren. I dag utövas kulning i flera olika sammanhang, till exempel inom folkmusiken och vid traditionellt brukade fäbodar.
Geografiskt läge: Hela landet, men traditionen är framför allt förknippad med områden i mellersta Sverige där fäbodbruket varit utbrett (Värmland, Dalarna, Härjedalen, Jämtland, Hälsingland, Medelpad och Ångermanland).
.jpg)
Jennie Tiderman-Österberg kular vid Mosselbodarna i Floda, Dalarna år 2018. Foto: Isak Stomberg/Dalarnas museum (CC BY).
Kulning utförs med en speciell röstteknik som skiljer sig från vanlig sång: den har kraftig tonansats och rak vibratofri ton i högt tonregister med en placering långt fram vilket gör den smal och tät och riktas rakt fram. Man använder ofta registerbrottet mellan bröst- och huvudklang. Den speciella rösttekniken gör att sången kan höras på flera kilometers håll i skog- och fjällmarker. Locksången är variationsrik och blandar sång, lystringsrop och talsång. Den kan bestå av endast toner eller innehålla olika fraser, ord och namn.
Ursprungligen var lockropen funktionell arbetsmusik som användes för att kommunicera med djuren på fäbodarna. Sången var till stora delar improviserad och varierades beroende på situation och sammanhang. Den användes för att kalla på djuren men också för att väcka, lugna, småprata och kela, varna, visa vägen eller meddela sin position. För de mindre djuren, får och getter, användes ofta korta, studsande läten medan längre melodilinjer användes för korna. Lockrop användes också för kommunikation mellan människor, till exempel för att skicka meddelanden mellan fäbodar, till hemgården eller till vallkullor på andra håll i skogen.
När fäbodväsendet tappade i betydelse under 1900-talet minskade antalet utövare av den traditionella kulningen. Arbetsuppgifterna som sången var kopplad till försvann allt mer, och den naturliga överföringen mellan generationer av vallkullor upphörde. Kulningen levde i viss utsträckning kvar på en del fäbodar, men omvandlades allt mer från arbetsmusik till att bli en del av folkmusikscenen.
I dag finns ett stort intresse för kulning, och den sprids vidare bland annat genom dagens levande fäbodar, konserter, spelmansstämmor och andra folkmusiksammanhang samt olika kurser och utbildningar. Kulning framförs ofta vid olika fester och högtider och som invigningssignal i olika sammanhang. Eftersom kulning är svår att transkribera, alltså skriva ned i toner och ord, lär de flesta sig fortfarande kulning genom att lyssna och härma andra utövare.

Yvonne Smedberg kular för att locka hem korna om kvällen. Kättboåsen, Venjan, Mora år 2018. Foto: Jennie Tiderman-Österberg/Dalarnas museum (CC BY).
Lyssna på kulning
I den här inspelningen kan du höra kulning av Karin Edvardsson (född 1909). Inspelningen gjordes i Transtrand, Dalarna år 1969 (Isof, ULMA bd6961).
Lyssna vidare på Svenskt visarkiv
I samlingarna på Svenskt visarkiv finns hundratals inspelningar av kulning och andra lockrop samt intervjuer med utövare:
Inspelningar i Svenskt visarkiv: Inspelningar lockrop och locksång Länk till annan webbplats..
I fäbodarnas land
I december 2024 skrevs fäbodkulturen i Sverige och Norge in på Unescos respresentativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. I samband med det lanserade vi webbutställningen I fäbodarnas land. Där kan du läsa mer om fäbodarnas musik Länk till annan webbplats. och alla andra delar av det rika levande kulturarv som finns kopplat till fäbodarna.
%2034432-131-red.jpg)
Nybodarna i Oviken, Jämtland år 1936. Foto: Folke Hedblom (Isof, ULMA 34432).