Artikeln publicerades 12 maj 2025
Fika som kulturarv
Prisma Västra Götaland och Turistrådet inleder nu en satsning på fika som kulturarv. Målet är att synliggöra fikakulturen och inspirera till fler fikaupplevelser.
%20keriliwi-tkBYwrBjEr4-unsplash.jpg)
Att ”fika” eller att ”ta en fika” kan ha flera innebörder, men förknippas ofta med att ta en paus, umgås, samtala, dricka kaffe och äta något till. I Sverige finns en allmänt utbredd kunskap om fikakulturen och många fikar dagligen, till exempel på arbetsplatsen tillsammans med kollegor.
2015 skrevs ”fika” in på Sveriges förteckning över immateriella kulturarv, men det kanske inte är så många som funderar över fikats historia och traditioner i vardagen. Nu har Prisma Västra Götaland, en samverkan mellan ideella och offentliga kulturarvsaktörer i Västra Götaland, och Turistrådet initierat en satsning på ”fika som kulturarv”. Målet är att olika kulturarvsaktörer tillsammans uppmärksammar fikakulturen och inspirerar till fler och nya fikaupplevelser och fikaaktiviteter.
Tidigare i år arrangerade exempelvis Timmele hembygdsförening ett föredrag om kaffets historia följt av kaffeprovning. Den 7 juni öppnar dessutom utställningen ”Älskade kaffe” i hembygdsgården. Odensåkers hembygdsförening och Prismas fikagrupp bjöd in flera föreningar för att tillsammans diskutera idéer kring olika fikaevenemang, till exempel stick- och språkcafé. Odensåkers hembygdsföring passande även på att visa upp sin samling av omkring 4000 kaffekoppar.
Läs mer om satsningen och ta del av fler fikanyheter på Prisma VGs webbplats: https://innovatumsciencecenter.se/kulturarv/prisma-vastra-gotaland/fika/ Länk till annan webbplats..
Fika på förteckningen
År 2015 skrevs fika in på Sveriges nationella förteckning över immateriella kulturarv. Att ”fika” eller ”ta en fika” innebär i regel att dricka kaffe och äta något till, ofta söta bullar eller kakor i någon form.