- Startsida
- Förteckningen
- Tagelspinnande
Tagelspinnande
Att spinna tagel är en tradition som utövats i Sverige, övriga Norden och på platser där hästar och nötkreatur funnits att inskaffa tagel från. I dag finns ett fåtal utövare med kunskap om tagelspinning kvar i Sverige.
Geografiskt läge: Hela landet

Bilden visar spinnande av tagel med hjälp av en så kallad "galning", alltså två sammankopplade pinnar som kan rotera runt varandra . Foto: Bettina Wingolf
Att spinna tagel är en tradition som utövats i Sverige, övriga Norden och på platser där hästar och nötkreatur funnits att inskaffa tagel från. I dag finns ett fåtal utövare med kunskap om tagelspinning kvar i Sverige. Tagelföremål kan tillverkas genom en mängd olika tekniker som exempelvis nålbindning, virkning, krokning, flätning eller repslagning, men grundförutsättningen är att man har en spunnen tråd. Det finns olika redskap och metoder för att spinna tagel, till exempel vinda, krok, slända, galning eller kronhjul.
Historiskt har det spunna taglet använts till diverse olika ändamål: Alltifrån rep, tömmar, fångstsnaror, fiskelinor och silar till sulor och vantar, på grund av dess vattenavvisande egenskaper. Numera används maskinellt spunnet och upprett tagel i stor skala främst till stoppning i möbler. Taglet som spinns för hand av nutida hantverkare används till att fläta tyglar eller slå rep.
Kunskapsbank om textila material och tekniker
På isof.se hittar du kunskapsbanken Textil i arkiven som handlar om textila material och tekniker i äldre tid. Här kan du fördjupa dig i material som lin, hampa, ull och nässlor och läsa mer om spånad, stickning, vävning, växtfärgning och andra tekniker. Du hittar också ett särskilt avsnitt om återbruk och återvinning av textiler.