- Startsida
- Förteckningen
- Psalmodikon
Psalmodikon
Psalmodikon är ett stränginstrument som var mycket vanligt i stora delar av Sverige under 1800-talet och som har fått ett nyväckt intresse under de senaste decennierna. Instrumentet har även kallats bland annat fattigmansorgel, notlåda och spellåda.
Geografiskt läge: Hela landet
Psalmodikonet består i sin enklaste form av en cirka en meter lång rektangulär låda, alltid med lock men ibland utan botten. Locket är vanligen gjort av gran med en sträng av tvinnad fårtarm. Mitt på locket sitter en smal trälist, den så kallade greppbrädan. Denna är indelad med tvärgående band genom trappstegsliknande nedskärningar. Längs hela lådan är en tarmsträng spänd, spelsträngen. Psalmodikonet spelas med stråke. Genom att trycka strängen mot greppbrädans olika indelningar avger strängen olika toner när den stryks med stråken.
Psalmodikon har likheter med instrumentet monokord, vilket fanns redan i antikens Grekland flera hundra år före vår tideräkning, samt med instrumenten hummel (långharpa) och nyckelharpa. Skillnaden mellan en monokord och ett psalmodikon är att utövaren använder en stråke som stryks fram och tillbaka på psalmodikonets enda sträng, till skillnad från en monokord där endast naglar användas för att skapa ljud.
Många har byggt psalmodikon på egen hand och formen på akustiklådan varierar därför stort. Ibland är den smalare i ena änden, som en triangel med en inbuktning på ena långsidan, troligen för att underlätta stråkföringen, andra har svagt utbuktande långsidor eller flaskliknande form. Psalmodikonens lock kan vara välvda eller flata och försedda med ett eller flera utskurna hål vilket påverkar instrumentets klang. Det finns psalmodikon med flera strängar och några har dessutom resonanssträngar, ända uppemot 16 stycken. Dessa är av metall och i regel symmetriskt placerade på båda sidor om greppbräda och stall, så nära locket att de inte berörs av stråken. Vissa psalmodikon har resonanssträngar inne i lådan. Slutligen finns även tangentpsalmodikon med en enkel klaviatur liknande nyckelharpans.
Vid spel ligger psalmodikonet horisontellt på utövarens knä eller på ett bord. Instrumentet är lätt att spela, speciellt om man använder sig av psalmodikonnoter, eller siffernoter. Det innebär att melodiernas olika toner är angivna med siffror vilka motsvaras av siffror på psalmodikonet, som antingen är skrivna direkt på greppbrädan eller på locket. Utövaren trycker således ner strängen på den siffra som är angiven i nothäftet.
Film: Så låter psalmodikon
I samband med Nordiska psalmodikonförbundets årsmöte i Karlhamn 2022, dokumenterade filmaren Johan Skog en spelövning där deltagarna spelar Björn Skifs Håll mitt hjärta:
Läs mer
På isof.se
Folkminnesbloggen: Psalmodikon – ett immateriellt kulturarv som förs vidare Länk till annan webbplats.
Kunskapsbanken I rörelse: Traditioner i rörelse Länk till annan webbplats.
På musikverket.se
Intervju om tillverkning av psalmodikon Länk till annan webbplats.