- Startsida
- Förteckningen
- Kura skymning
Kura skymning
Kura skymning är att sitta och vila eller samtala medan skymningen faller. Traditionen förknippas också med muntligt berättande och högläsning.
Geografiskt läge: Hela landet

Att kura skymning innebär att sitta och vila och stillsamt umgås, samtala eller läsa medan skymningen faller. Sedvänjan förknippas särskilt med den mörka årstiden, höst och vinter. I olika delar av landet har det funnits olika benämningar, till exempel fira, hålla, kura, lura eller vila skymning, vila eller sitta skumme, sitta huk och mörska kväller. I äldre berättelser talas också om skvallertimme, skymningstimme och töstmörker.
Innan den elektriska belysningen förekom sedvänjan att kura skymning i hela landet. Den innebar att hushållet samlades för en stunds gemensam vila vid den tidpunkt på dagen när det blivit för skumt för att arbeta ute men samtidigt inte blivit tillräckligt mörkt för att tända belysningen och ta tag i kvällens sysslor. Under skymningsstunden kunde man ligga och sova en stund, sitta och småprata, berätta historier för varandra, sticka eller ägna sig åt andra sysslor som inte krävde fullt ljus eller bara sitta tyst och kontemplera. Vilan var över när det blivit så mörkt att ljus och lampor behövdes.
I dag är sedvänjan inte längre lika utbredd, men lever vidare på olika sätt. Numera får levande ljus gärna vara med från början när det ska kuras skymning, och kopplingen till hemmet och den faktiska skymningen är inte lika stark. Berättandet finns fortfarande kvar i traditionen men i dag är det ofta i form av läsning eller högläsning. Kura skymning är även en spridd aktivitet på bibliotek, skolor och olika kulturinstitutioner i samband med det årligen återkommande högläsningsevenemanget Nordiska litteraturveckan. Uttrycket kura skymning används även om andra typer av evenemang som infaller kvällstid och där det är fokus på samvaro och stillsamma aktiviteter som högläsning, samtal och berättande.

Målningen ”Töstmörkerkwäl (Töstmörkerkväll)” av Carl Gustaf Bernhardson (1915–1998). Pojken på bilden föreställer konstnären själv som lyssnar på sin morfars berättelser. På målningens baksida finns texten: ”Vid Ljusfläckarnas dans över trasmattorna från de små hålen i ’Tattisens’ lucka, och vid de gamlas fötter drack man törstigt sagomusten från gången tid. Tidenden om skeppsbrott - Gastar etc. Wingslag som förtonat. - En töstmörker kwäl i Bohuslän - Bovik - Skaftö”. Foto: Bohusläns museum (Upphovsrätt).