Kura skymning

Kura skymning är att sitta och vila eller samtala medan skymningen faller. Traditionen förknippas också med muntligt berättande och högläsning.

Geografiskt läge: Hela landet

Tända ljus i fönster.

Att kura skymning innebär att sitta och vila och stillsamt umgås, samtala eller läsa medan skymningen faller. Sedvänjan förknippas särskilt med den mörka årstiden, höst och vinter. I olika delar av landet har det funnits olika benämningar, till exempel fira, hålla, kura, lura eller vila skymning, vila eller sitta skumme, sitta huk och mörska kväller. I äldre berättelser talas också om skvallertimme, skymningstimme och töstmörker.

Innan den elektriska belysningen förekom sedvänjan att kura skymning i hela landet. Den innebar att hushållet samlades för en stunds gemensam vila vid den tidpunkt på dagen när det blivit för skumt för att arbeta ute men samtidigt inte blivit tillräckligt mörkt för att tända belysningen och ta tag i kvällens sysslor. Under skymningsstunden kunde man ligga och sova en stund, sitta och småprata, berätta historier för varandra, sticka eller ägna sig åt andra sysslor som inte krävde fullt ljus eller bara sitta tyst och kontemplera. Vilan var över när det blivit så mörkt att ljus och lampor behövdes.

I dag är sedvänjan inte längre lika utbredd, men lever vidare på olika sätt. Numera får levande ljus gärna vara med från början när det ska kuras skymning, och kopplingen till hemmet och den faktiska skymningen är inte lika stark. Berättandet finns fortfarande kvar i traditionen men i dag är det ofta i form av läsning eller högläsning. Kura skymning är även en spridd aktivitet på bibliotek, skolor och olika kulturinstitutioner i samband med det årligen återkommande högläsningsevenemanget Nordiska litteraturveckan. Uttrycket kura skymning används även om andra typer av evenemang som infaller kvällstid och där det är fokus på samvaro och stillsamma aktiviteter som högläsning, samtal och berättande.

Målningen ”Töstmörkerkwäl (Töstmörkerkväll)” av Carl Gustaf Bernhardson (1915–1998). Pojken på bilden föreställer konstnären själv som lyssnar på sin morfars berättelser. På målningens baksida finns texten: ”Vid Ljusfläckarnas dans över trasmattorna från de små hålen i ’Tattisens’ lucka, och vid de gamlas fötter drack man törstigt sagomusten från gången tid. Tidenden om skeppsbrott - Gastar etc. Wingslag som förtonat. - En töstmörker kwäl i Bohuslän - Bovik - Skaftö”. Foto: Bohusläns museum (Upphovsrätt).

Historik

”Dessa skymningstimmar var efterlängtade stunder”

Innan den elektriska belysningen slog igenom brett under första halvan av 1900-talet var människans tillvaro mer anpassad efter dygnets naturliga ljus och mörker. Särskilt på landsbygden var det viktigt att utnyttja dygnets ljusa timmar, och arbetsdagen slutade först när dagsljuset inte längre räckte till.

Belysningen var något att hushålla med – brasa, tända ljus och tjärstickor och senare fotogenlampor kostade pengar och krävde ständiga arbetsinsatser för att fylla på, underhålla och vakta. Oftast väntade man därför med belysningen tills det blivit riktigt mörkt.

På våra nordiska breddgrader är övergången mellan dagsljus och kvällsmörker utdragen. Solen går ner i en flack bana bakom horisonten, och både skymning och gryning kan vara över en timme beroende på plats och tid på året. I denna övergång passade man då på att vila och umgås en stund innan det blev dags att tända belysningen och ta tag i kvällens sysslor. Seden att kura skymning var spridd i hela landet, och förekom i alla samhällsklasser.

Röster från arkiven

I arkiven på Isof och Nordiska museet finns flera beskrivningar av att kura skymning på 1800-talet och tidiga 1900-talet. Här är några röster från arkiven:

Sådant här och mycket annat brukade min mor berätta under ”skvallertimman”. ”Skvallertimman” som vi sade – var tiden innan lampan tändes på mörka höst- och vinterkvällar. Detta i besparingssyfte – att spara på fotogenet. Mor satt med spisluckan öppen – i det lilla ljus som blev gick det ändå bra att sticka strumpor och vantar. Hade man som barn något att lyssna på gick tiden fortare innan lampan tändes. Tjat härvidlag hjälpte ingenting! Då man nu tänker tillbaka från idog upplyst värld så minns man hur kolsvart det var både ute och inne och det lilla gula ljusskenet utåt golvet från spisluckan.Berättat av: Aina Resare, född år 1912 i Säfsnäs socken, Dalarna
Arkiv: Isof (ULMA 35409 Länk till annan webbplats.)

Kvällarna i hemmet minns jag riktigt tydligt, särskilt vinterkvällarna, då var det en stund som vi kallade, ”kura skymning”, det var innan det egentliga nattmörkret hade kommit. Då tog mor och systrarna fram strumpstickorna, ty sticka det kunde dom även i mörker. Värst var det för mig som ej ville lära mig att sticka, jag väntade bara på att fotogenlampan som hängde i taket över det stora fällbordet i köket skulle tändas och jag fick sätta mig till med Aftonbladets Halveckoupplaga och läsa om Rysk-Japanska kriget. Berättat av: Martin W Almqvist född, år 1895 i Örebro, Närke
Arkiv: Nordiska museet (Handelsminnen 1954, 48220-48245, sid 352 Länk till annan webbplats.)

Under den mörkare deIen av året på kvällarna lystes köket upp till en del av elden från den öppna spisen. Men fotogenlampor fanns också. Fotogenet var dyrt och därför tändes inte lampan förrän det blev mörkt. På gränslinjen mellan dag och mörker, då det ej gick så bra att arbeta inomhus och innan lampan tändes, satt familjen i halvmörkret och kurade skymning. I lampans sken gick det så att arbeta. Modern kardade, spann eller stickade. Fadern lagade skor och pysslade ibland med olika snickerier. Barnen läste läxor och sysslade ibland med andra saker, som hörde skolarbete till.

Berättat av: Axel Berglund, född 1887 i Riddarhyttan, Skinnskattebergs socken, Västmanland
Arkiv: Nordiska museet (Gruvminnen 1960, 50734-50763, sid 206 Länk till annan webbplats.)

Då skymningen kom, var det inte att utan vidare tända lampan. Man ville spara på fotogenen, och därför dröjde man gärna tills det blev så mörkt att man med gott samvete kunde tända lampan. Det blev därför varje dag under den mörka årstiden en stund, då det var för skumt för att vi skulle kunna göra något men för ljust för att vi skulle anse oss kunna tända den dyra lampan. Då gjorde vi ingenting, bara tog igen oss en stund i tystnaden.
– Nu i skumrasket ska vi lura skymning!, sade mor.
Och det där var så skönt, Det blev så tyst och stilla. Mor var trött, hon slamrade nästan till där hon satt. Eller kanske hon berättade något för oss, allt medan skymningen gjorde fönstren så djupblå och trolska. Det var bara klockan, som tickade så rofullt och stilla.
– Vi lurar skymning! sa hon.
Jag tror det där var så nyttigt. Man hann tänka litet. Man slappnade av litet. För en timme så tänkte och drömde man och lät nerverna ta igen sig. Jag tror att nutida människor skulle tjäna på att efterlikna den där gamla seden, som inte bara tillämpades i vårt hem. Den var så vitt jag förstår allmän. När så äntligen lampan tändes, kunde man lugnt och klarnad som en kopp kaffe som fått stå en stund åter ta itu med sysslorna, mor vid sin symaskin eller spis och vi med våra läxor.

Berättat av: Elin Maria Elgenström, född år 1888 i Katarina församling, Stockholm
Arkiv: Nordiska museet (Carl-Herman Tillhagen 37 Stockholms folkminnen IX, sid 310 Länk till annan webbplats.)

Jag minns när jag var liten och var hos morfars. (---) Innan de hade råd att tända fotogenlampan, för det gjorde man på kvällen när det hade blivit mörkt, så var det den här ”blå timmen”, skvallertimmen, där vid halv tre-tiden nån gång. Då satt vi framför öppna spisen och så berättade morfar de här vitterhistorierna, det var ju jättespännande. Det var så spännande att man frös ju liksom.

Berättat av: Mari Anne Jonsson, född 1946 i Umeå socken, Västerbotten
Arkiv: Isof (DAUM dat00007)

Om vinterkvällarna var det tänt en riklig brasa i Simsonugnen, som spred en behaglig värme och då brukade allt husfolket hålla skymning (ligga mörkessömn) och så gissa de gåtor och tala om sagor (så vidt inte John Blund kom att öfverraska dem), tidningarna hade inte ännu hittat ut på landsbygden. Så småningom tändes tranlampan och vid skenet af den skulle de först äta qvällsvard som bestod af groft bröd, flott samt salt sill stekt på en sticka i luahålet, samt kokt potatis, mjölk och dricka ihop var mycket omtyckt. Sen vidtog arbetet.

Berättat av: A.J.O i Äsphults socken, Skåne
Arkiv: Nordiska museet (Nm 3 Matberedning och måltidsseder 1;1:0283 Länk till annan webbplats.)

Man var rädd om lyset förr i världen. Det kostade pengar, och man tände det därför inte förrän man var absolut nödsakad. Under skymningen, då de varken var så ljuset att man kunde se och arbeta, eller så mörkt att man ansåg sig ha samvete att tända lampan brukade man ’kura skymning’ som mamma sade. Då satte hon sig i soffan och samlade oss barn omkring sig och spelade och sjöng för oss. ’Nu ska vi ta och kura skymning! ’, brukade hon säga. Jag minns de där stunderna så väl. Det var en sådan lisa, så lugnt och skönt. Mor sjöng så vackert tyckte vi, för musik hat vi alla älskat, och hennes små ackord på gitarren lät så gott i skymningen.

Berättat av: Rickard Wiksell, född år 1880 i Stockholm
Arkiv: Nordiska museet (Carl-Herman Tillhagen 37 Stockholms folkminnen IX, sid 424 Länk till annan webbplats.)

På söndagseftermiddagarna satt vi och vad mor kallade ”fira skymning”. Det var en stund som vi fick sitta stilla och man fick en stunds vila.

Berättat av: Mary Ulin, född år 1908 i Själevads socken, Ångermanland
Arkiv: Isof (ULMA 40265:0433)

Belysningen i stugorna på den tiden var att samlas vid skenet av brasan. Men före innan det blev så mörkt så att de samlades kring brasan så hade de en s.k. skymningstimme. Den kallades ock för skvallertimme. Det var något motsvarande, att som vi gör nu, läsa tidningen för dagen eller höra på radion. Dessa skymningstimmar och även då familjen blivit samlad kring brasan, var efterlängtade stunder.

Berättat av: J. W. Lindström, Tensta socken, Uppland.
Arkiv: Nordiska museet (Nm 81 Torparnas bostäder och bohag 5;1:0061, sid 57 Länk till annan webbplats.)

”Töstmörker (Skymningssamvaro)” av konstnären Carl Gustaf Bernhardson (1915–1998). Foto: Bohusläns museum (Upphovsrätt).

Främjande och vidareförande

Det kuras ännu i skymningen

I dag är traditionen att kura skymning inte lika utbredd i vardagen som förr. Men den lever vidare på nya sätt, inte minst som en aktivitet ordnad av föreningar, skolor, bibliotek och andra kulturinstitutioner.

När organisationen Föreningen Norden år 1995 startade projektet Nordisk litteraturvecka fick huvudaktiviteten namnet kura skymning och grundidén är att ”när det är som mörkast i Norden tänder vi ett ljus och samlas för att läsa och lyssna på historier ur litteraturen”. Nordisk litteraturvecka infaller i november varje år och i samband med den ordnas högläsning på tusentals skolor och bibliotek i Norden och Baltikum. Högläsningen för barn, som infaller på morgonen, kallas för kura gryning.

Kura skymning används också ofta om andra evenemang som handlar om att samlas på kvällningen (främst under hösten) och ägna sig åt mer stillsamma aktiviteter som läsning eller samtal.

Begreppet lever också kvar i språket där kura skymning har blivit ett fast uttryckssätt för att ”sitta sysslolös (och samtala) medan skymningen faller” (Nationalencyklopedin) eller ”sitta och vila eller lugnt samtala medan skymningen faller” (Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien).