- Startsida
- Förteckningen
- Frivoliteter
Frivoliteter
En frivolitet är ett knutet spetsarbete. Frivoliteter är mycket dekorativa och som andra typer av spetsarbeten används de som till exempel applikationer, bårder, dukar, kragar och smycken.
Geografiskt läge: Hela landet

Foto: Karin Wetzel.
Frivoliteter är ett knutet spetsarbete. Andra typer av spetsarbeten kan vara knypplade, flätade, språngade, sydda, virkade, stickade eller vävda.
Tekniken inbegriper att knyta eller ”slå” knutar runt en hjälptråd med hjälp av en annan tråd – man säger att man slår frivoliteter. Var och en av knutarna består av två halvslag, ett åt höger och ett åt vänster, som gemensamt formar ett lärkhuvud. Genom att slå flera knutar i rad kan man göra ringar och kedjor, ofta dekorerade med små öglor (picoter), som sedan sammanfogas och bildar ett mönster.
Att knyta garn i olika sammanhang är en gammal teknik, men frivoliteter i sin nuvarande form uppkom troligtvis runt mitten av 1800-talet.
Att slå frivoliteter anses vara ett enkelt, rogivande och graciöst handarbete. Därav benämningen frivolitet från franska frivole som betyder lättsinnighet, lättfärdighet. Det måste dock anmärkas att det är högst individuellt hur lättsamt frivolitetsslagningen faktiskt upplevs.

Uppslag om frivoliteter i boken ”Damernas bok: handbok för fruntimmerarbeten” från 1879. Boken finns tillgänglig via Umeå universitet, klicka på bilden för att komma till hela boken.
Kunskapsbank om textila material och tekniker
På isof.se hittar du kunskapsbanken Textil i arkiven som handlar om textila material och tekniker i äldre tid. Här kan du fördjupa dig i material som lin, hampa, ull och nässlor och läsa mer om spånad, stickning, växtfärgning och andra tekniker. Du hittar också ett särskilt avsnitt om återbruk och återvinning av textiler.