- Startsida
- Förteckningen
- Folkdräkter
Folkdräkter
Folkdräkter som symbol för lokal och nationell identitet har använts i Sverige i omkring 400 år. Det är först på senare tid de använts som festdräkt. I dag är traditionen att bära folkdräkt främst knuten till hembygdsföreningar, folkdansrörelsen och enskilda personer, men även till officiella tillställningar och högtider.
Geografiskt läge: Hela landet
Folkdräkter som symbol för lokal och nationell identitet har använts i Sverige i omkring 400 år. I äldre tid användes de oftast till vardags och det är först på senare tid de använts som festdräkt. Folkdräkterna kännetecknas av ålderdomliga stildrag och kunskapen har genom tiderna förts vidare från generation till generation på den ort där dräkten uppkommit. Dräktens ursprung är alltså förknippat med en viss plats eller område där det rådde enhetlig klädsel. Under industrialiseringen minskade användningen och den blev istället en festklädsel utan särskilt många variationer.
I dag är traditionen att bära folkdräkt främst knuten till officiella tillställningar och högtider. Folkdräkten kan numera bäras av vem som helst och betraktas allmänt som en symbol för den lokala och nationella identiteten samt som förmedlare av kulturhistoria och gamla hantverkstraditioner. Traditionen är starkast i områden som Dalarna, Hälsingland och Skåne samt flera mindre områden. Även i storstäderna finns det människor som gärna använder folkdräkt.
Kunskapen vidareförs i dag främst av hembygdsföreningar och folkdansrörelsen, men även av olika studiecirklar vilka lär ut tillverkning efter gamla metoder, anordnar seminarier och konferenser. Det finns också grupper på nätet där folkdräkter diskuteras och säljs, och kunskap delas. Även Hemslöjdsrörelsen, Folkdansringen, länsmuseer, Nordiska museet och Skansen vidareför kunskapen genom utställningar, uthyrning av dräkter och utgivning av böcker.
Dräkten för dagen – om Bodadräkten
På isof.se kan du ta del av webbutställningen Dräkten för dagen Länk till annan webbplats. som handlar om det unika dräktskick som fanns i Boda socken i Dalarna på 1800-talet. Här följde alla sockenbor en dräktalmanacka
som reglerade klädseln till vardag, fest och kyrkogång. Dräktskicket var i bruk långt in på 1900-talet och Bodadräkten är fortfarande en levande tradition i bygden.
Webbutställningen bygger på boken Dräktalmanacka: Boda socken, Dalarna Länk till annan webbplats. (Eklund 2016) som går att ta del av i sin helhet som pdf.
Mer om folklig dräktkultur på Nordiska museet
På Nordiska museets webbplats kan du läsa mer om folklig dräktkultur på webbsidorna Folklig dräktkultur – Folkdräkt, bygdedräkt och folkligt mode Länk till annan webbplats..
Film: Brudklädning i Leksand
Här kan du se en film om brudklädning i Leksand. Den är filmad i Källbergets by, Leksand, Dalarna år 1951 för Nordiska museet. Foto: Åke Wintzell.