- Startsida
- Förteckningen
- Bohuslänsk dubbelväv (finnväv)
Bohuslänsk dubbelväv (finnväv)
Den bohuslänska dubbelväven är en vävteknik som i olika former förekommit i Sverige sedan sen medeltid. Vävarna har speciella mönster och färger och användes traditionellt bland annat som väggbonader, dukar och täcken.
Geografiskt läge: Främst i Bohuslän
-bohuslansk-finnvav.jpg)
Nykomponerad finnväv av Annika Andersson. Väverska är Lisbeth Granberg. Hemslöjden 100 år – Nordiska museet 2012. Foto: Susanne Harrysson.
Den bohuslänska dubbelväven är en vävteknik som i olika former förekommit i Sverige sedan sen medeltid. I Bohuslän har tekniken fortlevt ända fram till modern tid. Kunskapen lever här vidare och ännu finns ett fåtal aktiva väverskor. Det finns därför en risk att kunskapen om det bohuslänska textila arvet ska gå förlorad.
Den bohuslänska dubbelväven har betraktats som en konstvävnad. Vävarna har speciella mönster och färger och användes traditionellt bland annat som väggbonader, dukar och täcken. Tidigare var det främst yrkesväverskor ute i socknarna som vävde och dessa hade ofta hög status.
Vidareförande av kunskap sker i dag främst genom vävutbildningar, på folkhögskolor och i vävstugor. Även sociala medier, såsom Facebook, bloggar och Youtube, är viktiga kunskapsförmedlare.
Nya uttrycksformer och användningsområden kan ge den bohuslänska dubbelväven en plats även i framtiden.

Bårtäcke i dubbelväv (finnväv) till begravning. Foto: Nordiska museet (CC BY-NC-ND).
Kunskapsbank om textila material och tekniker
På isof.se hittar du kunskapsbanken Textil i arkiven som handlar om textila material och tekniker i äldre tid. Här kan du fördjupa dig i material som lin, hampa, ull och nässlor och läsa mer om spånad, stickning, vävning, växtfärgning och andra tekniker. Du hittar också ett särskilt avsnitt om återbruk och återvinning av textiler.