- Startsida
- Förteckningen
- Bastabinne i Ödenäs
Bastabinne i Ödenäs
I Ödenäs i Västergötland utövas ännu hantverkstekniken bastabinne. Med bast från gran binds kassar och andra föremål.
Geografiskt läge: Ödenäs, Västergötland
Bastabinne är en teknik, där granbast används för att binda kassar och andra föremål eller lägga rep. Basten tas från en tätvuxen gran, som kapas i 75 centimeter långa längder. Kärnan tas bort och därefter kokas vedbitarna i en speciell gryta tills barken släpper varefter den dras loss för hand. Basten binds därefter samman till band eller rep. Tekniken består av enkla halvslag, så kallad öglebinning. I dag tillverkas till exempel kassar, grytunderlägg, dörrmattor och andra föremål. Den mest kända produkten är sillakassen som ursprungligen var ett fångstredskap för att fånga sill. Ofta tillverkas kassar i olika storlekar, som kan ställas i varandra.
Konsten att binda kassar är gammal och finns även i andra delar av världen och på andra ställen i Sverige, exempelvis i Dalsland och Småland (men då används lindbast). Även i Västerbotten har liknande kassar tillverkats. Vilken sorts bast och vilken teknik som använts har berott på materialtillgången.
Det som är speciellt med tillverkningen i Ödenäs är att den har varit koncentrerad till en by, att hela familjen var inblandad i tillverkningen och att produkterna under 1800- och in på 1900-talet fick stor spridning. Kassarna exporterades till bland annat Danmark, Norge och England. Under 1800-talets mitt exporterades 10 000 kassar om året. Handlare, grossister och knallar köpte upp produkterna och sålde dem därefter vidare. Från 1974 började hembygdsföreningen i Ödenäs arbeta aktivt för att föra vidare hantverket och i dag finns ett centrum för bastabinne.
Det finns i dag flera slöjdare som har kunskap om tekniken, men endast ett fåtal binder korgar för avsalu. På 1970-talet började hembygdsföreningen i Ödenäs arbeta för att föra hantverket vidare och i dag finns ett centrum för att bastabinne. Kurser arrangeras och tekniken har dokumenterats på film, men ytterligare dokumentation och kunskapsspridning behövs. Ett hinder för vidareförande är materialtillgången; det krävs jämnt runda granar som har växt långsamt och rakt. Intresset är dock stort för såväl de färdiga produkterna som för hantverket.