Artikeln publicerades 11 september 2024
I höstmarknadernas tid
Nu är det högsäsong för den anrika traditionen med höst-, skörde- och mickelsmässmarknader. Hitta en marknad nära dig!
Att uppmärksamma höstens ankomst med marknader och skördefester är en gammal tradition i Sverige som från början var tätt kopplad till odlingsåret och bondesamhället. I dag lever traditionen kvar, och på många platser i Sverige hålls höstmarknader under helgerna i september och oktober.
Det är nästan som helg för bygden
I äldre tid kopplades höstmarknaderna ofta till mickelsmäss (även mikaelsmäss, mickelsmässa, kärrmässa) den 29 september som var en av årets största märkesdagar i bondesamhället. Odlingsåret avslutades, djuren togs in och tjänstefolket fick lön, inledde sin ”frivecka” och kunde söka ny tjänst.
Mikaeli- eller mickelsmässmarknaden var en stor händelse där det såldes skördeprodukter och djur, och där tjänstefolk anställdes inför det kommande året. Så här beskrivs marknaderna i ett par olika berättelser i Isofs arkiv:
Det ordnades höstmarknader vid vilka årets största affärer äger rum: det är nästan som helg för bygden omkring. Drängar och pigor har fritt och allt arbete är inställtNärke (arkivnummer ULMA 1775:B:9, s. 31)
Till Mikaelimäss marknad far man för att roa sig, köpa hem krams, få nya tjänsterJämtland (arkivnummer ULMA 20362, s. 6)
Mer om mickelsmäss på isof.se
Händelser i almanackan: Mickelsmäss Länk till annan webbplats.
Arkivtjänsten Folke: Hitta arkivmaterial om mickelsmäss Länk till annan webbplats.
Matkult.se: Jordbruksåret, Mikaelidagen och Mickelsmäss Länk till annan webbplats.